"Sorun sende değil, bende!" ile başlayan cümleler veya türevleri ile oldukça sık karşılaşmışızdır. Cümleler, partnerimizin ağzından öylece dökülüverir, bizeyse tüm ilişkiyi gözden geçirmek ve hatanın kimde olduğunu bulmak kalır.
Ayrılıklar, hafif alınmayacak kadar ciddi yaşam olaylarıdır. Bazen bir ilişkinin sona ermesi insan hayatındaki travmatik olaylardan biri olabilmektedir. Arizona ve Virginia Üniversitelerinin yaptığı, Personal Relationships’de yayınlanan araştırmaya göre, ayrılık, çoğunlukla üzüntü ve strese sebep olmakla birlikte depresyona yakalanma riskini arttırmaktadır. Ayrıca uyku bozuklukları, karmaşık düşünceler, endişe bozuklukları, korku ve güvensizlik ayrılık yaşayan kişilerde sıkça görülmektedir.
KADINLAR VE ERKEKLER
Bir ilişki sona erdiğinde, kişinin mizacına bağlı olarak bazı insanlar kendilerini, bazıları ise partnerlerini suçlarlar. Kendilerini suçlayan insanlar fiziksel görünüşlerinin, kişiliklerinin veya sosyal becerilerinin ilişkilerinde problem olduğunu düşünürler.
Öte yandan partnerlerini suçlayanlar ise, partnerlerini duygusal olarak istikrarsızlıkla veya bağlanma problemlerine sahip olmakla suçlarlar.
Hawaii Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Patricia Choo ve çalışma arkadaşlarının yaptığı çalışmada, ilişkilerde yaşanan problemler için kadınların genellikle kendinlerini suçladığı, erkeklerin ise partnerlerini suçladığı rapor edilmiştir. Kadınlar, erkeklere göre daha fazla suçluluk, endişe ve üzüntü hissetmektedir.
Araştırmalar, ayrılık sonrası kullanılan stresle başa çıkma tekniklerinin, kadınlar ve erkekler için farklı olduğunu göstermiştir.
Kadınlar, daha çok duygu kontrolü ve yaşananları derinlemesine düşünüp irdelemek gibi stratejiler kullanırken; erkekler, problemlerle başa çıkmak için dikkat dağıtıcı aktivitelere başvururlar.
İyileşme süreci
Ayrılıkla başa çıkmaya başlandığında yapılması gereken, kendi ihtiyaçlarınıza odaklanmaktır. Arkadaşlarınız veya aileniz, size destek olmak veya tavsiye vermek için yanınızda bulunacaktır; fakat yapmanız gereken, kendi duygu, düşünce ve sezgilerinize odaklanmaktır. Ayrıca iyileşmenin sizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu unutmamalı ve kendinizi iyileşmeye zorlamalısınız. Nasıl ayrılmış olursanız olun, bu ayrılıktan dersler çıkarmak sizi sadece ileri götürmekle kalmaz, sizi ileriki ilişkilerinizde daha güçlü, daha zekice davranan ve daha iyi bir partner yapar.
Ayrılık sonrası iyileşme için 8 öneri
The Break-Up Survival Guide’ın yazarı Amanda Booth’un iyileşme sürecini hızlandırmak için önerileri:
Referanslar
The emotional sequelae of nonmarital relationship dissolution: Analysis of change and intraindividual variability over time./ David A. Sbarra and Robert E. Emery
Gender, Love Schemas, and Reactions to Romantic Break-Ups/ Patricia Choo, Timothy Levine, Elaine Hatfield
The Break-Up Survival Guide/ Amanda Booth