Kolombiyalı pediatristler tarafından 1979 yılında ortaya atılan kanguru yöntemi, anne karnında gelişimini tamamlayamadan doğan düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeklerin, annelerinin (veya nadiren babalarının) göğsüne yatırılıp ten teması aracılığıyla gelişimlerini hızlandırma tedavisidir.
Bu yönteme göre bebek, başı yukarıya gelecek şekilde ve sadece altı bağlanıp başına bir başlık takılarak annesinin göğsüne yatırılmakta ve bu pozisyonda emzirilmekte ve uyutulmaktadır.
Yalnızca solunum cihazına bağlı olmayan 1,5 kg.’ın altındaki bebeklerde uygulanabilmektedir ve bebeğin durumuna göre, en az 1, en fazla 2–3 saat olmak üzere her gün tekrarlanır.
“Infant Mental Health” dergisinde yayınlanan “Kangaroo Mother Care and Mother– Premature Infant Dyadic Interaction” adlı araştırma, annenin vücut sıcaklığı aracılığı ile bebeğiyle temas kurmasının, prematüre bebeğin gelişimini ve dolayısıyla iyileşme sürecini hızlandırdığını kanıtlamıştır.
Bu araştırmaya göre, annenin bu yöntemle bebeğine sunduğu şefkatli ve sıcak fiziksel temas, sevgi ve yakın bağ, prematüre bebeklerin hayatta kalma mücadelesini kolaylaştırmaktadır.
Kanguru bakımı sırasında annenin sesi, dokunuşu ve vücut hareketlerinin, bebeğin zihinsel gelişimi açısından da önemli olduğu bilinmektedir.
ABD, İngiltere ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerde sıklıkla kullanılan bu yöntem, birçok ülkede prematüre bebeklerin alternatif tedavi yöntemi olarak, gittikçe yaygınlık kazanmaktadır. Fransız pediatristler L. Vaivre-Douret, E. Papiernik ve J.P. Relier tarafından yayınlanan Kangaroo Method and Kangaroo Care adlı araştırmaya göre, kanguru yönteminin hem bebek, hem de anne açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar şöyle özetlenebilir:
Tüm bu faydaların yanı sıra bilinmelidir ki; kanguru yöntemi kesinlikle nitelikli uzman ekip gözetiminde uygulanması gereken bir yöntemdir. Prematüre bebeklerin vücut dirençlerinin daha düşük olduğu ve vücutlarının olası enfeksiyonlara karşı diğer bebeklere göre daha savunmasız olduğu gerçeği unutulmamalı; bu nedenle, tıbbi güvenlik önlemlerinin önemi göz ardı edilmemelidir.
Referanslar
Kangaroo Mother Care and Mother– Premature Infant Dyadic Interaction/ Maria Anna Tallandini & Chiara Scalembra
Kangaroo Method and Kangaroo Care/ Vaivre-Douret, E. Papiernik, & J.P. Relier
Kangaroo Mother Care: Bibliographical Review on the Current Attitudes, Their Interests and Their Limits/ T. Dzukou, A. de la Pintière, P. Bétrémieux, G.Vittu, M. Roussey, & F. Tietche