Günümüzde bebeklere çok fazla aşı yapılıyor. Ebeveynlerin neredeyse çeyreği, yapılan çok sayıda aşının, bebeklerin gelişmemiş bağışıklık sistemini olumsuz etkileyeceği, zayıflatacağı ya da bitireceği yönünde endişe duymaktadır.
Amerikan Pediatri Akademisinin çıkardığı Pediatri dergisinin Ocak 2002 sayısı, bu görüşün tam tersini kanıtlayan bilgiler sunmaktadır. Yapılan ihtiyatlı tahminlere göre, bebeklerin sağlam bağışıklık sistemleri, 10 bin kadar yabancı proteine karşı antikorlar üreterek onlara karşı savunma yapabilecek şekilde oluşur. Bir bebeğe mevcut olan 11 aşı bir kerede yapılsa bile, bağışıklık sisteminin sadece küçük bir kısmını işgal eder ve bu kısım da kısa bir sürede yenilenir.
Çocukların çevrelerinde (ve kendi vücutlarında) maruz kaldıkları büyük miktardaki bakterilerle karşılaştırıldığında, aşı oldukça küçük bir şeydir. Son zamanlarda çocuklara yapılan aşıların sayısının artmasına rağmen, aşıların içindeki protein miktarı azalmıştır. Önceleri bir aşıda, örneğin suçiçeği aşısında 200 protein varken, şimdilerde aşıların yaklaşık 130 protein içermesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede çocuğunuzun bağışıklık sistemi en önemli tehditlere karşı savunmaya hazırlanır.
Comments