top of page
Yazarın fotoğrafıAnneform

Bebeklerde Görme Duyusunun Gelişimi


Görme, yeni doğan bebekte en az gelişmiş duyudur. Bunun en önemli sebebi, anne rahminde çocuğun görebileceği birşeyin olmamasıdır. Ayrıca evrimsel açıdan değerlendirildiğinde, görme yeni doğan çocuk için diğer duyu organları kadar yaşamsal önem arz etmez.Yeni doğan çocuk, doğduğu andan itibaren birçok görsel ile karşılaşır ve hızla daha iyi görmeye başlar. Bu gelişim sürecinin önemli dönüm noktaları şunlardır:


• Yeni doğan bir çocuğun en net görebildiği uzaklık yaklaşık olarak 30 santimetredir. 30 santimetre, bebeği kucağına alan birinin yüzü ile bebek arasındaki uzaklığa eşittir. Anne-çocuk bağına katkı sağlamak amacı ile görmenin bu şekilde evrildiği düşünülebilir. Bu durumu destekleyen bir diğer bulgu da, yeni doğan çocukların diğer objelere bakmak yerine insan yüzüne bakmayı tercih etmeleridir. Ayrıca, yeni doğan bebeklerde renk algısı tam gelişmemiştir.


• İlk ay sonunda bebekler, hareket eden objeleri gözleri ile takip edebilirler. Bebekler renkleri görmeye bu dönemde başlar; fakat birbirine yakın tonları ayırt edemez.


• Bebeklerin 3-4 aya ulaştıkları dönemde derinlik algılarının geliştiği düşünülür. Bu algı sayesinde bebekler nesneleri 3 boyutlu olarak algılayabilirler.


• Birkaç ay öncesine kadar renkleri algılayamayan ve oldukça bulanık gören bebekler, 8. aya geldiklerinde neredeyse yetişkinler kadar keskin bir görme yeteneği kazanırlar.


Referanslar:

A Child’s World / Diane E. Papalia, Ruth Duskin Feldman Child Development / Laura Berk

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page