top of page

Geç Hamilelik: Avantaj ve Dezavantajları

Güncelleme tarihi: 13 Tem 2020


Geç Hamilelik: Avantaj ve Dezavantajları

Günümüzde, kadının toplumsal hayattaki yerinin değişmesi ile birlikte, kadınların ilk hamileliğini yaşama yaşı da 20'li yaşlardan, 30'lu ve 40'lı yaşlara yükselmiştir. 


Bu durumun birçok sebebi olsa da en temelde yatan gerçek şu ki; eğitimli kadınlar fiziksel ve zihinsel özgürleşmenin yolunun kendi bedenlerini özgürleştirmekten geçtiğini düşündü ve harekete geçti!


Güvenli ve kolay ulaşılabilir doğum kontrol yöntemlerinin gelişmesi, kadınlara üreme faaliyetlerini kontrol etme fırsatı sunmuştur.Bunun yanı sıra, tıp alanındaki gelişmeler, "ya çocuğum olmazsa?" sorusunu tedavülden kaldırmış, tüp bebek alanındaki gelişmeler ve donör oositi (yumurta bağışı) yoluyla hamile kalma sayısındaki artış, yaş ve hamilelik arasındaki bağlantıyı daha önemsiz kılmıştır.


30'lu yaşlarda ilk hamileliğini yaşama eğiliminde olan kadınlar, hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan olgunluğa erişmiş bireyler olarak sağlıklı çocuklar yetiştirebilirler. Annelik ile beraber gelen sorumluluk ve sorunlar ile baş edebilecek tecrübe ve öz-denetime sahip olduklarından, sıkıntılı süreçleri çok daha kolay atlatabilirler. 


35 yaş ve sonrası hamileliğin çok fazla olumlu yönü olmasına karşın, belli riskleri de vardır ve bazı etmenleri göz önünde bulundurmak gerekir:

  • Hamile kalmak daha uzun sürebilir; çünkü her kadın belirli sayıda yumurtayla doğmuştur. Yumurtalar hem kalite hem de miktar açısından azalabilir.

  • Yaşça büyük bir kadının yumurtaları genç bir kadınınki kadar kolay döllenmeyebilir; ancak bu hamile kalamayacağınız anlamına gelmez.

  • Geç hamileliklerde, çoğul gebelik yaşama ihtimali yüksektir. Yardımcı üreme teknolojileri de çoğul gebeliklere sebep olmaktadır. Ayrıca gebeliğe bağlı şeker hastalığı oluşma riski, 35 ve sonrası yaşlarda daha fazladır.

  • Yaşça büyük kadınlarda sezaryen doğum yapma oranı daha yüksektir; hamileliğe bağlı komplikasyonlar oluşabilmektedir. Yaş ilerledikçe düşük yapma ve kromozom anomalileri risklerinin de büyük ölçüde arttığı söylenebilir. Dış gebelik riski daha yüksektir.

  • Doğum uzun sürebilir ve doğum sonrası iyileşme sürecinin uzama ihtimali yüksektir.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

13. Hafta

bottom of page