Doğum yapacağınız tahmini tarih, son regl döneminizin ilk gününe 40 hafta eklenerek hesaplanır. Yani hamileliğin ilk iki haftası henüz başlamamıştır. Bu ilk haftada kadınlar hala adet görürler. İkinci haftanın sonunda ise yumurta döllenir ve hamileliğiniz resmen başlamış olur.
Rahim zarı implantasyona hazırlanmak için kalınlaşır. Bu dönemde uterus mukozasındaki bezler ve kan damarları hem boyut hem de sayı açısından artış gösterir. Vücut hormon salgılayarak yumurtanın büyümesine katkıda bulunur. Salgılanan bu hormonlar olgunlaşmış yumurtanın rahim duvarına ve oradan da fallop tüplerinden geçerek dölleneceği yere geçişini kolaylaştırır. Bu sürece yumurtlama dönemi denir. Bu dönemin sonunda bebeğin cinsiyeti belirlenmiş olur.
Cinsiyetin ne olacağını da belirleyen ve 46 kromozomdan oluşan genetik yapının yarısı anneden diğer yarısı da babadan gelir. Yumurta hücreleri her zaman XX kromozomlarını taşır. Babadan X kromozomu taşıyan sperm yumurtayı döllerse XX; kız, Y kromozomu taşıyan sperm yumurtayı döllerse XY; erkek olur. Yani cinsiyeti belirleyen babadır.
Σχόλια