Anne karnından çıkıp yeni dünyaya alışmaya çalışan bebeklerin çoğunun yaşadığı bir sorun olan kolik, 4. trimester olduğu varsayılan, bebeğin hayatının ilk 3 aylık döneminde karşımıza çıkar.
Genellikle uzun süren ve sebepsiz görünen ağlamalar, ebeveynler, özellikle de anneler için doğum sonrasını neredeyse bir kabusa çevirir. Birçok ebeveyn, uzun süreli ağlamalar sonucu doktorun kapısını çalar ama tavsiye dışında bir çözüm alamadan evine geri döner. Bazı ebeveynler, bebeklerini ev içinde ya da sokakta pusetle gezdirmek ya da araba ile dolaştırıp uymasını beklemek gibi çözümlere başvursa da, bunlar sadece anı kurtaran çözümlerdir.
Kolik hakkında geçerli iki görüş vardır, birincisi bunun bebeğin gelişmemiş bağırsaklarındaki şiddetli gaz sancısı olduğu, ikincisi de tamamen psikolojik bir dış dünyaya alışma süreci sancısı olduğudur. İki durumda da, kolikle baş etmenin hem fiziksel hem de psikolojik çözümlere hitap eden birkaç yöntemi var.
İşte önerilerimiz:
Bebeğinizi çok fazla beslemeyin. Bir beslenme döngüsü yaratmaya çalışın. Genel doktor tavsiyesi, bebeğinizi iki saatte bir beslemek üzerinedir. Besleme saatlerinizi aklınızda tutmaktansa yazmak daha kolay olacaktır. Bebeğinizin sütü hangi miktar ve aralıklarla içtiğini not edin. Emziren anneler süt ürünlerinden ve diğer gaz yapan, rahatsızlık veren gıdalardan kaçınmalıdır. Örneğin fasulye, bezelye, Brüksel lahanası ve karnabahar.
Sizin stresiniz sütünüzü ve bebeğinizi de olumsuz etkiler. Mola verin! Endişe, korku ve gerginlik hissettiğinizde, çok yorulduğunuzda mutlaka ara vermeyi deneyin. Bir saatliğine de olsa bebeğe başkasının bakmasını isteyin ve arkadaşlarınızla buluşmak ya da alışveriş gibi sizi rahatlatacak şeyler yapın.
Bebekler; ilk 3 aylık dünyaya alışma süreçlerinde, anne karnını anımsatan ritmik, tekrarlayan hareketlerle rahatlar; bebeğinizi yavaşça sallayabilirsiniz.
Yine anne karnındaki ortamı anımsatan bazı belirli sesler de bebekleri sakinleştirir. Beyaz gürültü (White Noise) denilen bu sesler, elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi ve davlumbaz gibi eşyalarla sağlayabileceğiniz seslerdir. Ayrıca beyaz gürültü kayıtları bulunan albümler satın alabilirsiniz. Hatta YouTube’da, saatler süren White Noise kayıtları bulmak mümkündür.
Bebeğinizi yumuşak bir örtüyle sarmak ve kundaklamak, yan yatırmak işe yarayan diğer yöntemlerdir.
Comments