top of page

Bebeklerin Akranları ile Etkileşimleri

Güncelleme tarihi: 10 Tem 2020


Bebeklerin diğer bebekler ile ilişkileri ne zaman başlar? Ne zaman arkadaşlık kurmaya başlarlar? Bebekler diğer bebeklere karşı olumlu duygular hissederler mi?

Yukarıda sıralanan sorular, bebeklerin sosyalleşme süreçlerini inceleyen ve bu konuda çalışmalar yürüten araştırmacıların cevaplamak istedikleri temel sorulardır. Diğer bir taraftan bebeğin sözlü iletişim yeteneğinin henüz gelişmemiş ya da zayıf olması bu araştırmaların kısıtlanmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple küçük bebekler ile ilgili yapılan araştırmalar, bebeklerin birbirine yönelik basit davranışları üzerinde durmuş ve bu davranışların zaman içinde nasıl bir seyir izlediğini incelemiştir.





Kaliforniya Üniversitesi' nden Vandell ve çalışma arkadaşlarının Friendship and Social Relationship in Children ve Child Development dergilerinde yayınlanan çalışmalarında; bebekler, diğer bebeklerle iletişimleri incelenmek üzere laboratuvar ortamında gözlemlemiştir. Laboratuvara yanlarında bir akranları ile bırakılan bebeklerin ilk olarak 2. ve 3. aylarında birbirine dokunmaya başladıkları ortaya konmuştur. Buna ek olarak bebekler 6 aylık olduklarında birbirlerine gülümsemekte ve agulamaktadır. Bu belirgin davranışlar 1 yaşına kadar artış göstermekte ve ancak bir yaşından sonra yeni davranışlar gelişmektedir.

Bu araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu gibi, bebekler için sosyal hayat, yaşamlarının ilk aylarından itibaren başlamaktadır. Yaşamlarının ilerleyen zamanlarında büyük bir hızla artacak olan bu iletişim ve ilişkiler; bebeklerin duygusal, sosyal ve bilişsel kapasitelerine önemli katkılar sağlayabilmektedir. Diğer bir taraftan, bu araştırmaların ortaya koyduğu ayların ortalama aylar olduğunun ve her çocukta çeşitli farklılıklar olabileceğinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.


Referanslar:

Peer Interaction in the First Year of Life: An Examination of Its Structure, Content, and Sensitivity to Toys / Deborah Lowe Vandell, Kathy Shores Wilson & Nola R. Buchanan Peer play and friendships during the first two years / Mueller, E. C. & Vandell, D. L



78 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page