top of page

13. Hafta


2. üç aylık dönem başlamıştır. Hamileliğin ilk zamanki belirtilerinin sebep olduğu rahatsızlıklara nazaran bu dönem anne açısından daha rahat geçse de, belde, kalçada, karında ve göğüs bölgesinde çatlaklar oluşabilir. Bu yüzden hareketsiz kalmayıp sağlıklı bir diyet uygulayarak kilonuzdaki ani iniş çıkışların önüne geçebilirsiniz. Bu haftalarda düşük yapma riski de azalır.  

Salgılanan projesteron hormonlarıyla ilgili olarak, annenin ciğer kapasitesi de artar. Her bir nefeste ciğerler yaklaşık yüzde 30 oranında daha fazla nefes alıp verir.


Artan hormonlar yüzünden sindirim sistemi yavaşlayarak bebek için gerekli olan emilimin gerçekleşmesini sağlar. Bu durumun kötü tarafı da reflüye ve kabızlığa sebep olmasıdır.  


Bebeğiniz:

Bebek şimdi 7 cm'dir yani mandalina büyüklüğündedir.  En hayati sistemleri gelişmiştir. Bağırsak içinde kılımsı çıkıntılar (villi) oluşmuştur, bunlar emilme ve sindirim içindir. Karaciğer, öd salgısı üretir, pankreas ise insülin üretmeye başlar.

Göz kapakları yapışık olmasına rağmen gözleri ve kulakları daha belirgin bir hal alır.  Bebeğin kafasının, kollarının ve bacaklarının kemik dokusu gelişmektedir. Bebek kollarını ve bacaklarını uzatarak hareket etmeye başlar ancak bu hareketler anne tarafından hissedilmez.


Bebeğin yüzü gitgide bir insanı daha da fazla andırmaktadır, kaslar tam anlamıyla gelişmemiş olsa da ağız egzersizleri yapmaya başlar örneğin yutkunur ve emer.  Diş etlerinin altında ise 20 diş oluşmuştur.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page