top of page
Yazarın fotoğrafıAnneform

3 & 4. Haftalar


Bebeğin boyutu çiçek tohumu kadar olduğunda, hamilelikte resmen başlamış olur. Döllenmiş yumurta-zigot, rahme doğru ilerleyerek hücre bölünmesini başlatır. Rahme ulaştığında orayı blastokist içerikli bir sıvı ile doldurur.  Blastokist kendini rahim duvarına yerleştirir ve buna da implantasyon yani rahim içine yerleşme denir. Bu implantasyon sürecinden sonra bir hafta içinde de plasentaya dönüşecektir. 


Döllenmiş yumurtanın kendini rahim içine yerleşmesi sebebiyle de vajinal kanamalar gibi akıntılar meydana gelir. Buna implantasyon kanaması denir.


İmplantasyon devam ettiğinden vücudunuz daha fazla hormon üretmeye başlayacaktır ve bu da sık tuvalet ihtiyacı, sabah bulantıları ve göğüs ağrısı gibi genel hamilelik belirtilerine sebep olacaktır.


Blastokist hücreler, embriyonun farklı katmanlarını oluşturması için gastrulasyon diye bilinen döneme girer. Gastrulasyon döneminde bebeğin organları ve dokuları oluşacaktır. 


Bebeğiniz:

Doğum Öncesi Gelişim

Doğum öncesi gelişimin planı her hücrenin çekirdeğinin bir parçası olan kromozomlarda bulunmaktadır.  Hücreler tekrar ve tekrar bölündüklerinde, yapıları ve kimyasal doğaları, parçası oldukları hücrelerle birlikte bölünen kromozomlar tarafından kontrol edilir. Ceninin devam eden gelişimi hücrelerinin uzmanlaşmasıyla sonuçlanır.  Örneğin, ceninin kalbinin bir parçası olacak olan hücreler yavaş yavaş tipik bir kalp dokusunun özelliklerini almaya başlar.Döllenmeden yaklaşık 5-6 gün sonra blastokist, zigota dönüşür.


Zigot Evresi

Gebe kalındıktan sonraki ilk iki hafta zigot evresi olarak değerlendirilir. Zigot rahime ulaştığında ve yerleşmek için hazır olduğunda, birden çok hücre bölünmesi geçirmiş ve blastokist haline gelmiştir.

Blastokist, ektoderm ve endoderm denilen iki hücre katmanının oluşturduğu iki top şeklinde boşluktan oluşur. Üçüncü katmanın yani mezodermin oluşması, embriyonik diski oluşturan primitif germ hücrelerinin üç katmanının tamamlanmasını sağlar.  

Ektoderm gelişerek vücudun dış kısımlarını;  cildi, dudakları, anüsü, duyu organlarını ve beyni oluşturacaktır. Mezoderm gelişerek vücudun geri kalan sistemlerini; iskelet ve kas sistemini, dolaşım sistemini ve üreme sistemini oluşturacaktır.

Basit zigot yapısından, hızlı gelişen özel katmanlarıyla, karmaşık bir yapısı olan blastokiste geçişin tamamlanması bu gelişim evresinin sonuna gelindiği anlamına gelir. 

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page