top of page

Ani Bebek Ölümü Sendromu Nedir?

Güncelleme tarihi: 14 Tem 2020

Ani Bebek Ölümü Sendromu Nedir?

Ani bebek ölümü sendromu, 1 yaşın altındaki bebeklerde görülen ve ölüm sebebi otopsi sonucunda belirlenemeyen bebek ölümlerine verilen addır. Görülme sıklığının en yüksek olduğu dönem 2 ve 3. aylardır. Erken doğan çocuklarda, genç annelerin çocuklarında ve hamilelik süresince hiç bakım almamış veya yetersiz bakım almış annelerin çocuklarında “Ani Bebek Ölümü Sendromunun” görülme sıklığı da yüksektir.


Ani bebek ölümü sendromunun kesin bir sebebini ortaya koymak mümkün olmamakla birlikte; yapılan birçok araştırma, çeşitli durumların bu sendromun ortaya çıkmasına sebep olabileceğini ortaya koymuştur.


Örneğin; Amerikan Pediatri Akademisi annenin hamilelik sırasında sigara içmesini, bebeğin bu sendrom sonucu ölme riskini artıran bir faktör olarak ortaya koymuştur. Kalbi etkileyen bazı gen mutasyonlarının da bu sendromun görülme riskini arttırdığı bilinmektedir. Ayrıca Ani Bebek Ölümü Sendromu sonucu hayatını kaybeden çocukların beyinlerinin “seratonin” adlı sinir taşıyıcısını kullanma konusunda eksiklikleri bulunduğu ortaya konmuştur.


Çevresel faktörlerin de “Ani Bebek Ölümü Sendromu” üzerinde etkili olduğu bilinmektedir.

Çocuğun hava akımını sağlayan bir fanın olduğu odada uyuması, çocuğun bu sendrom sebebi ile ölme riskini düşürmektedir.

Bunun yanı sıra, çocuğu yüz üstü yatırmak, önemli bir risk faktörü olarak değerlendirilmektedir.


Referanslar:

A Child’s World / Diane E. Papalia, Ruth Duskin Feldman AAP Task Force on Sudden Death Syndrome, 2005


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page