top of page

Bebeğiniz Trafikte Güvende mi?

Güncelleme tarihi: 3 Eyl 2020


Bebeğiniz Trafikte Güvende mi?

Trafikte kullanılan birçok araçta, şoförün ve yolcunun güvenliği üzerinde belirgin role sahip olan emniyet kemerleri, koltuklar ve koltukların arasındaki boşluklar gibi birçok ayrıntı yetişkinlere göre dizayn edilmiştir. Bu sebeple araçta yolculuk yapan ve fiziksel olarak yetişkinlerden daha ufak olan bebekler ve çocuklar, araç içindeki güvenlik önlemlerinden yetişkinler kadar faydalanamazlar ve ek önlemlere ihtiyaç duyarlar.


Vücudu yetişkinlere göre daha güçsüz ve kas yoğunlukları daha düşük olan, dolayısıyla darbelerden zarar görme olasılıkları yetişkinlere kıyasla daha fazla olan çocuk ve bebeklerin, arka koltukta çocuk oto koltuğunda oturmadığında ve özellikle ön koltukta oturduklarında trafik kazalarından zarar görme riskleri ciddi oranda yükselmektedir.


Bebek ve çocukların trafikte yolculukları esnasında çocuk oto koltuğu kullanımının, trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanmalar üzerindeki etkileri birçok araştırma tarafından kanıtlanmış bir durumdur. Örneğin; 2002 yılında yapılan bir araştırma sonucuna göre, çocukların ön koltukta çocuk oto koltuğu kullanılmadan oturduğu durumlardaki kazalarda yaralanma ve ölüm sayısı, çocuk oto koltuğunun olduğu durumun neredeyse 10 katıdır.


Diğer bir araştırma, ebeveynlerin trafikteki tutumunun, çocuklar üzerindeki etkisini gözler önüne sermektedir. Ebel ve çalışma arkadaşlarının 2003 yılında yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, trafikte emniyet kemeri kullanan ebeveynlerin, çocukları için “çocuk oto koltuğu” kullanma ihtimalleri emniyet kemerini takmadan yolculuk yapan ebeveynlere göre belirgin olarak yüksektir. Bu araştırma sonucu göstermiştir ki; ebeveynin trafikte algıladığı risk azaldıkça, çocuğunun trafik kazalarından zarar görme ihtimali de dolaylı olarak artış gösterebilmektedir.


Çocuk oto koltuğunun çocuk can güvenliği için faydaları göz ardı edilemeyecek seviyede olsa da, ebeveynlerin riskler hakkındaki tutumları, trafikle ilgili yasalar, ülkenin ve ailenin ekonomik durumu çocuk oto kullanım sıklığı üzerinde etkili olabilmektedir. Çocuk oto koltuğu kullanım oranının düşmesi, kazalarda çocuk ve bebeklerin daha korunmasız olmasına yol açar ve zarar görme olasılıklarını yükseltir. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli ve dikkatli davranması, çocuklarının kazalardan alacağı zararları en aza indirmek için büyük önem arz eder.


Referans: Traffic Safety and Human Behavior / David Shinar


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page