top of page
Yazarın fotoğrafıAnneform

Bebeğinize Yardımcı Olun

Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2020


Bebeğinize Yardımcı Olun

Bebeğin doğumundan sonraki o ilk birkaç gündeki telaş geçtikten sonra, bir anne olarak bebeğinize hayatı keşfetmesinde yardımcı olabilmenin birçok yolu vardır. Onu rahat ettirmek ve ona yardımcı olmak, gelişimine olumlu şekilde etki edecektir.


Bebeği kundaklamak

İlk aylardaki uyku bölünmeleri ile ilgili sıkıntılar, yumuşak ve pamuklu bir battaniyeyle bebeği kundaklayarak, daha kolay atlatılabilir. Bebeği, anne karnında olduğu gibi güvende ve rahat hissettirir.


Anne kucağı

Özellikle ilk aydan sonra, bebek daha fazla hareket etmek ister. Bebeğinizi istediği gibi gezdirmenizin en kolay yolu anne kucağıdır. Bulaşık, çamaşır gibi gündelik işlerinizle uğraşırken önünüze takacağınız bir anne kucağı sayesinde bebeğinizle de ilgilenmiş olursunuz. Bu durum göz hareketleri, kas elastikiyeti ve dikkat gibi konularda önemli olan vestibüler sisteminin gelişmesine de yardımcı olur.


Bebeği yüzüstü yatırmak

Ani çocuk ölümü sendromunu engellemek için bebeğinizi sırtüstü yatırmanızın faydalı olacağı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır; ancak üç aylık olduğunda, ön kollarının yardımıyla kendini kaldırması da sağlığı açısından iyidir. Eğer bebeğiniz karnının üstünde durmak için herhangi bir çaba sarf etmiyorsa, karnının üstünde durmasını denemesi için önüne ilgisini çekebilecek bir oyuncak koyabilirsiniz.


Ayna zamanı

Bebekler yeni insan yüzleri görmeyi sevdiklerinden, ona aynada kendisini görmesi için yardımcı olmak iyi bir fikir olabilir. Her ne kadar bebek aynada gördüğünün kendisi olduğunu fark etmese de yine de onun için eğlenceli olabilir.


Yalnız kalması

Her insan uyumanın dışında da yalnız kalabileceği zamanlar arar. Bazen renkli ve gürültülü oyuncaklar ya da devamlı size sarılan bir anne baba da yorucu olabilir. Kendini dinleyebilmesi için bebeğinizi bir süreliğine de olsa yalnız bırakın. Ayrıca bu şekilde yalnız vakit geçirmeye de alışacaktır.


Ce-ee Oyunu

Yaklaşık 7 aylık olduğunda onunla bu oyunu oynamanız, bebeğinizin bilişsel gelişimine de oldukça etki edecektir. Bu oyunla nesnelerin varlığının fakına varmasına yardımcı olabilirsiniz, görüş açısında olmasa da nesnelerin yine de orada olduğunu anlamasını sağlarsınız.


Ailenin yeni günlük işleri

İlk altı aydan sonra, bebeğinizin hayatın akışına alışabilmesi adına ailenizin gündelik işlerini bir düzene koymanız faydalı olacaktır. Beslenme zamanı, yemek zamanı ya da uyku zamanı gibi gündelik işleri düzenleyerek bunları sağlıklı alışkanlıklar haline getirmesine yardımcı olabilirsiniz.


Yeni arkadaşlar

Bebeğiniz 10 aylık olduğunda, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı açısından onu akranlarıyla tanıştırmak önemlidir. Oyuncakları paylaşmak, birbiriyle olmaktan zevk almak gibi kavramlar bebeğinizin sosyal gelişimi için gereklidir.


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page