top of page

Bebekler Neden Fazla Uyur?

Güncelleme tarihi: 14 Tem 2020

Neden Bebekler Fazla Uyur?

İnsan uykusu temelde iki durumdan oluşur: REM uykusu ve non-REM uykusu.

REM uykusu hızlı göz hareketinin olduğu, beyin dalgalarının uyanık haldekine benzer bir motif sergilediği ve küçük vücut hareketlerinin olabileceği bir uyku iken;

non-REM uykusu neredeyse hiç vücut hareketinin olmadığı, nefesin, kalp atışının ve beyin dalgalarının yavaşladığı bir uyku evresidir.


Yetişkinler ve çocuklar için REM uykusu rüyaların görüldüğü dönem olarak değerlendirilebilir; ancak bebekler için bu uykunun önemi daha fazladır.

3-5 yaşını geçen çocuklarda, yetişkinlerde olduğu gibi uyku süresinin yüzde 20’si REM uykusunda geçirilirken, bebeklerde bu durum farklıdır. Günde 18 saate kadar uykuda kalabilen bebekler, bu uykunun yaklaşık yarısını REM uykusunda geçirir.


Peki çocukların REM uykusu oranının bu kadar yüksek olmasının sebebi nedir?

• Merkezi sinir sistemi gelişimi için bebekler uyaranlara ihtiyaç duyarlar. Bu uyaranları gün içinde alsalar da, uyanık olarak geçirdikleri kısıtlı süre onlara yetmeyebilir. Bu sebeple uykuda da uyaranlara ihtiyaç duyarlar; ancak uykunun REM uykusu dışındaki dönemlerinde insanlar uyaranlara büyük ölçüde kapalı olurlar. Bu sebeple bebeklerin uykuda geçirdikleri sürenin yarısını REM uykuda geçirmeleri, gece uyurken de merkezi sinir sistemi gelişimini sürdürebilmelerine yardımcı olur.

• REM uykusunun bir diğer yararı ise gözler ve görmeyle ilgilidir. Bebekler görme yeteneklerini tam olarak geliştirememiş şekilde doğarlar. REM uykusu sırasında gözlere pompalanan oksijen ve kan, bebeklerin göz ve görme gelişimleri için kritik bir önem taşır.


Referans:

Infants and Childeren / Laura E. Berk Child Development / Laura E. Berk


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page