9 ay heyecan içinde beklediniz, bebeğinizi kollarınıza alacağınız, kokusunu içine çekeceğiniz o gün geldi çattı; fakat ruh haliniz aynı şeyleri söylemiyor, bu normal mi?
Hamilelik sonrası annenin ruhsal durumu her zaman beklendiği gibi neşe ve heyecan ekseninde olmayabiliyor.
Hamilelik sonrası değişen hormon seviyeleri, artan sorumluluklar anneyi doğum sonrası depresyonu (postpartum depression)- postpartum depresyonunun belirtilerine göz atmak için tıklayın- adlı psikolojik bir sıkıntıya sürükleyebiliyor. Peki bu doğum sonrası depresyonundan korunmak için neler yapmalı?
• Doğum sonrası dönemin hazırlığına doğum öncesinde başlamakta fayda var. Canınızı sıkan, sizde kaygı, korku ya da öfke yaratan stres faktörlerini azaltmak, doğum sonrası depresyon riskini önemli ölçüde düşürecektir.
• Bebeğinizin bakımında yakınlarınızın yardımına başvurmak zaman zaman iyi bir seçenek olabilir. Bu şekilde kendinize vakit ayırabilir, rahatlamanızı sağlayacak küçük teneffüsler verebilirsiniz.
• Eşinizle iş bölümü yapmak, fiziksel yorgunluğunuza iyi geleceği gibi, bebeğin sorumluluğunun yarattığı duygusal yıpranmaya da iyi gelecektir. Özellikle bebeğiniz gece uyandığında bebeğiniz ile eşinizin de zaman zaman ilgilenmesi, daha rahat ve dinlenmiş olmanıza katkı sağlayacaktır.
• Gündüz uykusunu en az seviyeye indirmek de fayda göreceğiniz bir başka yöntem olabilir. Yapılan bir çok araştırma, gündüz uykusu ile depresyon arasında bir ilişki bulunduğundan; özellikle gece uykunuzu aldığınız günlerde gündüz uyumamanızdan fayda görebilirsiniz.
• Sağlıklı bir beslenmenin, sağlıklı bir ruhu da yanında getirmesi çok mümkün. Yediklerinize dikkat ederek hem fiziksel hem de psikolojik sağlığınıza büyük fayda sağlayabilirsiniz.
Referanslar:
Stanton, A., & Danoff-Burg, S. (1995). Selected issues in women's reproductive health: Psychological perspectives.. Washington, DC: American Psychological Association.
Hunter, C., Goodie, J., Oordt, M., & Dobmeyer, A. (2009). Women's health.. Washington, DC: American Psychological Association.
Comments