top of page

Hamile Kalmadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken 7 Şey

Güncelleme tarihi: 29 Tem 2020


Hamile Kalmadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken 7 Şey

Maalesef günümüzde gebelik planlaması evrensel kurallara bağlı olarak gerçekleşmiyor; fakat aileniz normal ovülasyonunda gebe kalabildiyse:

İlk olarak siz de normal bir zamanda gebe kalabilirsiniz.

İkinci olarak da bu gebelik, bilinmesi gereken bir gerçekle olabilir: Ailenizin sağlık durumu gebe kaldığında ne derece iyi ise, bebeğinizin sağlığı da o derece iyi olacaktır.


Gebe Kalmadan Önce:


• Sağlığınızı kontrol ettirin ve gerekirse tedavi görün.

Dişçiye gidin.

• Mümkünse hiçbir ilaç almayın; tek istisna folik asittir (gebe kalmadan bir ay önce almak iyi olacaktır). Folik asit B99 çocuk gelişimine özellikle de sinir sistemindeki bozukluklara karşı koruyucu etki yapmaktadır. 

• İyi dinlenin (en ideali zamanınızı kanepede harcamak değil dışarıda geçirmektir)

•Kötü alışkanlıklarınızı bırakmakla «başlayın» (sigara içmek, sıcak içecek tüketimi, gece televizyon izlemek)

• Günlük ev işlerinden ve kimyasallardan mümkün olduğunca fazla uzak durun.

Cinsel aktivitelerinizin sayısını azaltın.


Birçok insan belli yıllar, ay, gün, hatta belli saatlerden endişe duyuyor. Ben gün veya saatle alakalı bir şey söyleyemem (en iyisi bir astroloğa başvurmak) ama yılın bazı zamanlarını şöyle sıralayabilirim. İnsanların en sağlıklı olduğu aylar birçok taze sebze meyve, yaz tatili (güneş, hava ve fiziksel yenilenme) sayesinde sonbahar aylarıdır (Eylül-Ekim). 

Öte yandan, gelecek kışın zorluklarına (zor ısınma) karşı hazırlanmak için çocuğun sonbahar aylarında doğması da iyidir Aynı şekilde çocuğun ömrünün ilk yarısını kış aylarında geçirmesi, bebeğin hala annesinin bağışıklık sisteminden yararlandığı için virüslere karşı ve hasta olma ihtimali daha azdır.


Mantık şöyle olmalı eğer anne baba adayları ciddi sağlık sorunları yaşıyorsa çocuğun sonbaharda doğması için gebelik planlamasını Ocak-Şubat ayları gibi yapmalıdır. Fakat eğer sağlık durumu çok iyi değilse bebek sonbaharda “yapılmalı”.

Asıl soru anne adayının yaşıdır. Şu açıktır ki 18 yaşında 35 yaşında olacağınızdan daha sağlıklısınız. Çocuğu anneanne veya babaannenize hediye olarak değil kendiniz için yapıyorsunuz. Bu yüzden 30 yaşında anne olmak 18 yaşında küçücük bir kız çocuğuyken bebek sahibi olmaktan iyidir.

Ayrıca, insan bir köpek yavrusu satın alsa dahi köpeğin nerede uyuyacağını, ne yiyeceğini ve köpeği kimin yürüyüşe çıkaracağını düşünür.  Çocuğunuzun saygın bir insan olmasını ancak siz sağlayabilirsiniz…


Çocuğun iskelet yapısı doğmadan önce annenin kalsiyum ve fosforundan oluşur. Kalsiyum ve fosfor eksikliği dişlerin “çürümesine” neden olur. Eğer dişleriniz iyi durumda değilse hamileliğinizin ardından dişçiye koşmamak için önceden çaresine bakmanız iyi olacaktır.

Eğer sizde veya ailenizde sinirsel rahatsızlığı olan kimse yoksa, günde standart engelleyici doz olan 0,4 , 0,5 mg alın. Eğer ailenizden biri nörolojik bir rahatsızlık geçirdi veya geçiriyorsa, ya da şeker hastası ya da fazla kilolu iseniz, o zaman 1mg’ı geçmeyin. Standart bir folik asit tabletinde genelde 1 mg bulunur.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

13. Hafta

bottom of page