top of page

Hamile Kalmaya Çalışanlar İçin Yumurtlama Belirtileri

Güncelleme tarihi: 10 Tem 2020


Hamile Kalmaya Çalışanlar İçin Yumurtlama Belirtileri

Hamilelik için en uygun zamanın belirlenmesi için yumurtlama (ovülasyon) döneminin iyi bilinmesi gerekir.

Yumurtlama, olgun bir yumurtanın yumurtalıktan atılıp, rahim tüpünden aşağı itilmesi ve döllenebilir hale gelmesidir. Bu dönem hamile kalmak için en uygun dönemdir. Döllenme gerçekleşmezse, yumurta yumurtalıklardan atıldıktan sonra, bir günden fazla yaşamaz. Eğer yumurtlama zamanınızı belirleyebilirseniz, hamile kalma şansınızı da büyük ölçüde arttırabilirsiniz. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini bildiğiniz sürece, yumurtlama belirtilerini fark etmek son derece kolaydır.


Temel Yöntem   Ovülasyon genellikle menstrüel siklusun (regl döngüsü) ortasında gerçekleşir. Reglin ilk günü 1. gün olarak değerlendirilir ve ortalama bir siklus 28 gündür. Ovülasyon 14. gün civarında gerçekleşir. Menstrüel siklus; stres, seyahat etmek ya da başka sebeplerden dolayı aydan aya değişebilir ve her kadında farklılık gösterebilir. Bu takvim yöntemi, ovülasyonun ne zaman gerçekleşebileceğini kabaca tahmin etmenizi sağlar. 


Servikal Mukus* Değişimleri Ovülasyon yaklaştıkça, servikal mukus hem miktar, hem de kıvam olarak değişir. Ovülasyondan hemen önce ise, servikal mukus miktar artmakla birlikte 2,5 cm kadar esneyecek kıvama gelerek, yumurta beyazı rengine döner.   


Artan Cinsel İstek Bu dönemde cinselliğe olan ilginiz artabilir. Uzmanlara göre, yumurtladıktan hemen sonra ya da birkaç gün sonra birçok kadının cinsel isteğinde bir artış yaşadığını gözlemleniyor. Artan cinsel istek, hamile kalma ihtimalini de arttırıyor! Ancak, yüksek libidonun her zaman bir yumurtlama belirtisi olmayacağını da unutmamak gerekir. 


Bazal Vücut Isısındaki Değişimler Siz daha yataktan çıkmadan, sabah saatlerinde ölçülen vücut ısınız, bazal vücut ısınızdır. Dinlenme anında, vücudun ulaştığı en düşük ısıdır. Bu yüzden, bazal vücut ısınızı uyanır uyanmaz ölçmelisiniz. Bu değişimi hissetmek mümkün olmasa da, yumurtlama kadının bazal vücut ısısında yarım derecelik bir fark yaratır. Bir bazal vücut ısısı termometresi kullanmak ve bazal vücut ısınızı takip etmek yumurtlama zamanını belirlemek için en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Bazal ısıyı değiştiren etmen, progesteron hormonu üretimidir; yumurtanın yumurtalık dışına atılmasından sonra artan progesteron, vücutta ısı artışına sebep olur. Bazal vücut ısısı, yumurtlamanızı takip etmek için tek başına yeterli olmayacaktır, fakat kontrol edilmesinde fayda vardır.


Servikal Pozisyondaki** Değişimler Servikal mukus, ovülasyon yaklaşırken nasıl değişiyorsa, servikal pozisyonunuz da bazı değişimlere uğrar. Yumurtlamadan hemen önce, serviksiniz daha yüksekte olur, daha yumuşaktır ve daha açıktır.


Göğüs Hassasiyeti Artan progesteron hormonu yumurtlama öncesinde ve sırasında göğüste ve meme uçlarında hassasiyete sebep olabilir. Bu süreçte, göğsün büyümesi bile söz konusudur. Ancak, göğüs hassasiyeti tek başına bir yumurtlama belirtisi değildir.


Çalkantılı ve Değişken Ruh Hali

Mittelschmerz (yumurtlama ağrısı) ve artan enerji de yumurtlama zamanının anlaşılmasında yardımcı olabilir.


Sonuç olarak şunu belirtmek gerekir; bu belirtilerden sadece bir tanesine bağlı kalmak yerine, vücudunuzu takip etmek ve belirtilerin birkaçını bir arada gözlemlemeye çalışmak, yumurtlama dönemini belirlemek için en doğru yöntemdir. Çeşitli ovülasyon testleri de yumurtlama dönemini belirlemek için kullanılabilecek etkin yöntemlerdendir.


*Servikal Mukus, rahim ağzındaki hücreler tarafından üretilen mukus sıvısıdır.

**Servikal Pozisyon ise, adet döneminde rahim ağzının farklı pozisyon alması durumudur.



2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

13. Hafta

bottom of page