top of page

Hamileliğin Psikolojik Etkileri


Hamilelik kadının hayatında en önemli süreçlerden biridir. Birçok yoğun duygunun yaşandığı, sosyal ilişkilerin ve günlük yaşam biçiminin farklılık gösterdiği ve anne adayının kendisi ile ilgili düşüncelerinin değişebildiği bir dönemdir.


Anne adayı hamileliği duygusal, sosyal ve maddi kaynaklarına bağlı olarak bu süreci değişik şekillerde yorumlayabilmektedir.


Hamileliğin yorumlanma şekillerinden birini Chicago Profesyonel Psikoloji Okulundan Myra Leifer , Hamileliğin Psikolojik Etkileri (Psychological Effects of Pregnancy) kitabında açıklamıştır.

Leifer’a göre birçok kadın hamileliği yetişkinliğe atılan bir adım olarak yorumlamakta ve anne adayı bu süreçte kendini özerk bir birey olarak hissetmektedir.


Kendi kararlarını özgürce verebilmenin bir göstergesi olarak değerlendirdikleri hamilelik, bu açıdan anne adayının olumlu duygulara sahip olmasına olanak sağlamaktadır. Bu anne adayları hamile olmayı bir amaç doğrultusunda atılmış önemli bir adım olarak değerlendirmektedir.


Buna ek olarak hamilelik anne adayı için kendini başarılı hissetmenin bir yoludur. Şöyle ki, sahip olunmak istenen bir bebeği karnında büyütmek, anne adayı tarafından bir amaç doğrultusunda başarı ile atılmış bir adım olarak değerlendirilebilir.


Referans:

Psychological Effects of Pregnancy / Myra Leifer

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

13. Hafta

bottom of page