top of page

Hamilelik Psikolojisi: İlk Ay


İster planlı olsun, ister sürpriz her hamilelik beraberinde birçok yoğun duyguyu da getirir. Hamileliğin her döneminin kendine has özellikleri olacağı gibi, hamileliğin ilk ayının da duygular üzerindeki etkileri diğer dönemlere nazaran farklıklar gösterebilir:


• Karmakarışık duygular:

Hamile olduğunu öğrenen anne adayının bu durumu farklı duygularla karşılaması sık rastlanabilecek bir durumdur. Hamileliğin yarattığı tatlı heyecan ve mutluluğa, çocuk doğurmaya, hayat tarzındaki önemli değişikliklere hazır olup olmamanın yarattığı kaygı eşlik edebilir. Buna ek olarak yeni dönemin getirebileceği finansal sorumluluklar anne adayının kafasında soru işaretleri oluşturabilir.


Hızlı duygu-durum (mod) değişiklikleri:

Anne adayı değişen hormon seviyeleri, bir bebek büyütmenin verdiği stres gibi faktörler sebebi ile zaman zaman duygu-durum değişiklikleri yaşayabilir. Bir an çok mutlu olan bir annenin bir sonraki an kendini mutsuz hissetmesi; enerjik bir halden yorgun bir hale geçişler yaşaması bu dönemde görülebilen özelliklerdir.


Hassaslık:

Anne adayı gerek hormonlarındaki değişim, gerek hayatındaki değişikliklere alışma sürecinin yarattığı duygu yoğunluğu sebebi ile hassas bir süreç yaşayabilir. Etrafındakilerin ilgisinin azaldığını ya da yetersiz olduğunu düşünmeye başlayabilir.


Baba adayının duygularının etkisi:

Eşinin hamileliğini öğrenen baba adayının duygularının da, anne adayının duyguları gibi karışık olması beklenebilir. Bu süre zarfında baba adayını da birçok değişikliğin beklediği gerçeği, eşler arasındaki ilişkinin zaman zaman dalgalanmasına sebep olabilir. Eşinin duygularındaki karışıklık ve baba adayı ile ilişkisindeki değişiklikler anne adayını etkileyebilir. Bu süreçte baba adayının zorlanması, anne adayının da daha uzun süre zorlanması anlamına gelebilir.


Referans: Guide to a healthy pregnancy / Mayo Clinic

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

13. Hafta

bottom of page