top of page

Hamilelikte Sosyal Destek

Hamileliğin, sadece anne adayı için değil, anne adayının sosyal çevresi için de önemli anlamları bulunmaktadır.


Dünya üzerinde yaklaşık olarak 7 milyar insan yaşamaktadır. Çoğul gebelikleri de göz önünde bulundurursak, bu durum aynı zamanda  7 milyara yakın hamileliğin yaşandığının da göstergesidir.  


Evrimsel bir açıdan değerlendirildiğinde kadının hamileliği, sadece anne ve baba adayını değil, türünün devamlılığını isteyen insanlığın kaderini yakından etkilemektedir. Bu sebeple hamile kadınların sosyal çevresinden gördüğü destek evrim çerçevesinde açıklanabilir. Diğer taraftan bu durum kişiler arasında kurulan duygusal bağın sonucu olarak da değerlendirilebilir.


Birçok birey ailesine ya da yakın çevresine katılacak olan bebek konusunda heyecanlanmaktadır. Bu kişiler anne adayını hamilelik süresince hem duygusal anlamda hem de sosyal anlamda desteklemekte ve anne adayının çeşitli sorumluluklarını yerine getirmesinde ona yardımcı olmaktadırlar.


Personality and Social Psychology Bulletin Dergisinde 2003 yılında yayınlanan bir makale, anne adaylarının hamilelik süresince çevreleri ile ilgili hissettiklerini ortaya koymuştur. Bu makale sürecine göre, evli anne adayları, hamilelik süresince ailesinden ve arkadaşlarında önemli ölçüde sosyal destek hissetmekte ve bu destek anne adayların bu süreci hoşnut bir şekilde geçirmelerine yardımcı olmaktadır.


Referans:

Morling, B. , Kitayama, S., & Miyamoto, Y. (2003). American and Japanese Women Use Different Coping Strategies During Normal Pregnancy

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

13. Hafta

bottom of page