top of page
Yazarın fotoğrafıAnneform

Hamilelikte Uyku: Son 3 Ay



Hamileliğin son bölümü, uyku sorunlarının da arttığı bir bölüm olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu dönemdeki anne adayları büyüyen karınlarının da etkisi ile, uyku için rahat pozisyonu bulmakta zorlanabilecekleri gibi; huzursuz bacak sendromu, mide ekşimesi, uykuya dalmada ve uykuyu sürdürmede yaşanılan zorluklar ile başa çıkmak zorunda kalabilirler.


Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; uyku düzenini, uykunun gelme saatini ve uyanma saatini belirlemede etkili olan hormon melatoninin, hamileliğin son döneminde anormal bir azalma ya da artış göstermesi beklenen bir durum değildir. Ancak hamilelik sürecinde melatonin hormonunun seviyesinde bir değişim olmamasına rağmen, kişinin olağan uyku düzeninde belirgin değişimler olabilir.


Anne adaylarının, son üç ayda, REM (Hızlı Göz Hareketlerinin yaşandığı, rüyaların görüldüğü ve kişinin dinlendiği uyku) ve derin uyku suresinde belirgin bir azalma görülmektedir. Hamileliğin son 3 ayında anne adaylarının toplam uyku saati, hamilelik ortalaması civarında olabilmekle beraber, bu uykunun bir kısmının gündüz saatlerinde olması dolayısıyla azalmış gece uykusu bu dönemi karakterize edebilmektedir.


Bu dönemde görülebilecek uyku bozukluklarından biri, huzursuz bacak sendromudur. Bu sendrom anne adayını uyku sırasında, öncesinde ya da dinlenirken rahatsız edebilir. Anne adayı kol ya da bacaklarını hareket ettirme istekleri duyabilirler ve bu isteğe yanma, karıncalanma eşlik edebilir. Bu rahatsızlıktan kurtulmak isteyen anne adayı kol ve bacaklarını sık sık hareket ettirmek durumunda kalabilir. Kollardaki ve bacaklardaki rahatsızlık hissi uykuya dalmayı geciktirip anne adayını uykusundan uyandırabilir. Buna ek olarak uyku bozukluğuna sahip anne adayları gündüzleri uykulu olabilirler.


Anne adayları sık idrara çıkma sebebiyle de deliksiz uyku uyuyamama şikayeti yaşayabilirler. Hamileliğin son dönemlerinde, mide yanması ve sık idrara çıkma durumlarının yol açtığı uyku bölünmesi halinin çözümü olarak, yatmadan bir kaç saat evvel vücudunuza yiyecek ve içecek alımını durdurmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca gündüz uykularına direnip uykunuzu geceye biriktirmek de deliksiz uyumanız için yardımcı olabilir. 


Bu dönemde görülen uyku bozuklukları genellikle hamilelik döneminin yarattığı fiziksel ve ruhsal değişikliklerin sonucu olarak ortaya çıkabilimektedir. Bu sebeple hamilelik sonrasında, uyku sorunlarının da zamanla azalması ya da kaynağının değişmesi beklenebilir; ancak uyku düzenini ve kalitesini ciddi olarak bozan durumlarda doktor gözetiminde uygun tedavinin uygulanması gerekebilir.


Referanslar: Sleep Disorders During Pregnancy / Pien, G. , Schwab, R. Biological Psychology / Kalat, J.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page