top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Kolik Problemini Azaltmak İçin 10 İpucu

Güncelleme tarihi: 3 Eyl 2020

Kolik Problemini Azaltmak İçin 10 İpucu

Kolik, hem bebek için hem de ebeveynler için çok üzücü olabilir. Ebeveynler, bebeklerinin çığlıklarından genellikle kendilerini suçlarlar: “Bir şeyleri yanlış yapıyorum, sütüm ile ilgili bir sorun var, bebeğimle ilgili bir sorun var” şeklinde düşünürler. Hiç şüphesiz çoğu kez hayal kırıklığına uğramış, yorgun, suçlu, kızgın ya da çaresiz hissederler.


Kolik için birçok çözüm önerilmiştir. Bazı ilaçlar test edilmiş ve işe yaramadıkları tespit edilmiştir (bebeklere verilen en yaygın ilaçlardan biri olan simetikon damla gibi). Çoğu kolik çözümleri bebeklerin yaklaşık üçte birine fayda sağlamaktadır, ancak hangi bebekte işe yarayacağını tahmin etmek güçtür. Çareleri birleştirmek genelde en iyi yoldur.


İşte, size kolik probleminde işe yarayacak 10 ipucu:


1. Hareket: Bazı aileler; salıncak, araba yolcuğu, bebek koşu arabası ya da ebeveynin kollarında sağlanan hafif hareketin bebeğe rahatlık sağladığını belirtirler.


2. Masaj: Genelde bebek masajı ve özellikle karın masajı. Sıcacık bir puf koltuk masaj için iyi bir araç olabilir. Bazı bebeklere masaj sırasında sallanan bebek ürünlerinin biriyle destek verilir.


3. Annenin Beslenme Biçimini Değiştirmesi: Anne sütüyle beslenen bebekler için, annenin bazı yiyeceklerden uzak durması işe yarayabilir. Özellikle ailede astım, egzama ya da alerji varsa; inek sütü, yumurta, fındık, ya da buğday gibi ürünlerden kaçınılması büyük bir olasılıkla işe yarayacaktır.


4. Hipoalerjenik Mama Kullanımı: Mama ile beslenen bebeklerde hipoalerjenik mama kullanımı fayda sağlayabilir.


5. Biberon Değiştirme: Herhangi bir biberon değişimi bazı bebeklerde iyileşme sağlayabilir.


6. Besleme Tekniğinin Değiştirilmesi: Yapılan bir çalışmada, her öğünde iki göğüsü emzirmektense tek bir göğüsün boşaltılana kadar emzirilmesinin kolik problemini yarı yarıya azalttığı belirtilmiştir. Anne sütü ile beslenen bebek için de, biberonla emen bebek için de öğün aralarında emzik ya da başparmak emmesi fayda sağlayabilir.


7. Dinlendirici Sesler: Kalp atışı kayıtları, ‘beyaz gürültü makineleri’ (elektrik süpürgesi ve saç kurutma makinesinin çıkardığı yüksek frekanstaki sesler), bebek esneyiş sesleri ya da ebeveyninin şefkatli sesi (ninni söylemesi, mırıldanması ya da yatıştırıcı ‘şşşş’ sesleri olabilir)


8. Kundaklama: Sarılmış olmak bazı bebeklere rahatlık verir.


9. Bitkisel İlaçlar: Bazı çalışmalar sonucunda, papatya, rezene ve nanenin oldukça etkili olduğu belirtilmiştir.


10. Probiyotikler: Plaseboya kıyasla, yararlı bakteri alımı ağlamayı azaltmaya bir nebze katkı sağlamaktadır.


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page