top of page
Yazarın fotoğrafıAnneform

Kürtaj

Güncelleme tarihi: 10 Eyl 2020

Kürtaj

Kürtaj embriyonun ya da ceninin rahimden alınmasıdır. Kürtaj yapılan ülkenin yasalarına bağlı olarak, tıbbi sebeplerden ya da annenin talebiyle yapılabilir. Fetüsteki beyin anomalileri kürtaj için tıbbi sebep olarak gösterilebilir.


Eğer anomaliler bazı bilimsel testler sonucunda ortaya koyulursa, anne kürtaj yoluyla hamileliğini sonlandırmayı tercih edebilir. Ayrıca doğumun kalpte, beyninde, karında veya böbreklerde tedavi edilemeyecek önemli hasarlar bırakacağı durumlarda kürtaj gerçekleştirilebilir. 


Herkesin kürtajla ilgili kendine göre bir inanışı vardır. Bazıları kürtajın cinayet olduğunu, bazıları da de kürtajın doğum kontrolde son çare olduğunu düşünmektedir. Her ne düşünürseniz düşünün, kürtaj anneye hem fiziksel hem de duygusal açıdan ağır bir etki yapabilir. Bu annenin tercihidir ve eğer kürtaja karar vermişse, öncesinde ve sonrasında iyi bir sağlık yardımı alması gerekir.


Vakum yöntemi dünyada en çok kullanılan kürtaj yöntemidir. 7 ve 15 hafta arası hamileliklerde kullanılan ve 10-15 dakika kadar süren bir yöntemdir. Önce rahim muayene edilir, daha sonra rahim ağzını genişletmek için bir alet kullanılır. Lokal anestezi iğnesi yapıldıktan sonra rahim ağzı ince bir tüple genişletilir. Vakum aleti rahime girdikten sonra rahim boşaltılır. Son olarak herhangi bir plasenta parçası kalıp kalmadığından emin olmak için rahim duvarı kürtaj kaşığı ile kazınır.


Bu cerrahi müdahale sonrası bazı sorunlar yaşanabilir. En bilineni enfeksiyon kapmaktır ve bu da genellikle antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilir. Rahimde kan birikmesi, kanama ve rahim travması diğer muhtemel sorunlardır.     


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page