Normalde lohusa ateşi dediğimiz B grubu stafilococcus aeurus diye bir bakteri var, onun kolonizasyonu vardır. Doğum sonrası erken dönemde buna bağlı lohusa ateşi deriz biz bu duruma. Ciddi bir septik tablo gelişebilir, olabilir. Doğum için bu normaldir.
Sezaryen için kesinin yapıldığı yere ait bir enfeksiyon ki yani yara yeri enfeksiyonu ve cerrahi yara yeri enfeksiyonu gelişebilir. Bu da başlı başına bir problemdir ama ikisi de birbirinden farklıdır. Biri doğumun kendi sürecine bağlı bir enfeksiyondur. Diğeri ameliyatın, yani yaptığınız ameliyata bağlı bir enfeksiyondur. Bunların tedavisi ve süreci de birbirinden farklıdır.
Normal doğum ve sezaryen sonrasında gebede bazı enfeksiyonlar gelişebilir. Sezaryen bir ameliyattır. Bir ameliyat kesisine neden olur. Diğer ameliyatlar gibi bu ameliyat kesisinde de bir yara yeri enfeksiyonu gelişebilir. Bu enfeksiyona neden olan etken bizim tedavimizi şekillendirir. Bunu önceden bilmek ya da önceden tahmin etmek mümkün değildir.
Ameliyatın yapıldığı hastanenin cerrahi alan enfeksiyonlarının etiyolojisi bizi yönlendirir. Bu noktada hastanenin mikrobiyoloji laboratuvarının ve geçmiş dokümantasyonlarının nasıl olduğu hangi bakterilerin bu duruma sebep olduğu bilgisinden kaynakla tedaviye başlanılır.
Normal doğumun hemen sonrasında gelişebilecek önemli bir enfeksiyon B grubu streptokoklara bağlı streptococcus agalactiae dediğimiz bakteriye bağlı yara yeri enfeksiyonları ya da septik genel enfeksiyonlardır.Bu, yeni doğan bebekte de sistemik ya da santral sinir sistemi gibi enfeksiyonlara neden olabilir. Bu durum ameliyatın çok kısa bir süre normal doğumun çok kısa bir süre sonrasında gelişir. Hem anne hem bebek için ölümcül olabilir. Erken tedavi gerektirir. Gene bu bakteri göz önüne alınarak uygun bir şekilde anne ve bebeğe uygulanabilecek antibiyotiklerle tedavi edilir.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ali Özön, doğum sonrasında gelişebilecek enfeksiyonları ve tedavilerini anlatıyor.
"Normal doğum ve sezaryen sonrasında gebede bazı enfeksiyonlar gelişebilir. Sezaryen bir ameliyattır, bir ameliyat kesisine neden olur, diğer ameliyatlar gibi bu ameliyat kesisinde bir yara yeri enfeksiyonu gelişebilir. Bu enfeksiyona neden olan etken bizim tedavimizi şekillendirir. Bunu önceden bilmek ya da önceden tahmin etmek mümkün değildir.
Ameliyatın yapıldığı hastanenin cerrahi alan enfeksiyonlarının etiyolojisi bizi yönlendirir. Bu noktada hastanenin mikrobiyoloji laboratuvarının ve geçmiş dokümantasyonlarının nasıl olduğu hangi bakterilerin bu duruma sebep olduğu bilgisinden kaynakla tedaviye başlanılır.
Normal doğumun hemen sonrasında gelişebilecek önemli bir enfeksiyon B grubu streptokoklara bağlı streptococcus agalactiae dediğimiz bakteriye bağlı yara yeri enfeksiyonları ya da septik genel enfeksiyonlardır.
Bu yeni doğan bebekte de sistemik ya da santral sinir sistemi gibi enfeksiyonlara neden olabilir. Bu durum normal doğumun çok kısa bir süre sonrasında gelişir. Hem annede hem bebek için ölümcül olabilir. Erken tedavi gerektirir. Gene bu bakteri göz önüne alınarak uygun bir şekilde anne ve bebeğe uygulanabilecek antibiyotiklerle tedavi edilir. "
* Dr. Ali Özön röportajının ilgili bölümlerini okumak için tıklayın: "Hamilelikte Oluşabilecek Enfeksiyonlar & Korunma Yöntemleri"
** Dr. Ali Özön röportajının diğer bölümlerini okumak için tıklayın: Normal Doğum & Sezaryen Sonrası Gelişebilecek Enfeksiyonlar", "Doğum Sonrası Oluşan Enfeksiyonun Anne Sütüne Etkileri" , "Antibiyotik Kullanımı & Vajinal Temizlik" , Vajinal Mantar Enfeksiyonları, "Hamileler Seyahat Sırasında Enfeksiyonlardan Nasıl Korunmalı?"
Comments