top of page

Normal Doğumun Safhaları

Güncelleme tarihi: 9 Eyl 2020

Normal Doğumun Safhaları

Vajinal doğumda bebek, annenin doğum kanalı aracılığıyla dünyaya gelir.

Normal doğum genelde, ilaç kullanılmadan gerçekleşen vajinal doğum demektir.

Doğum, beş safhaya ayrılır; ancak her anne bu aşamaları yaşamaz.


1.safha, kendisini en az hissettiren kapalı bir safhadır. Bu dönem boyunca, rahim ağzı 3-4 cm genişliğinde açılır. Hafif kasılmalar, adet ağrısına benzer ağrılar ve hazımsızlık hissedilebilir. Yürüyüş yapmak, hafif gıdalar yemek ve daha fazla küçük tuvalete çıkmak anneyi rahatlatacaktır.


2.safha, daha aktif ve yoğun bir safhadır. Rahim ağzı 6-7 cm kadar açılır. Kasılmalar daha sık ve şiddetle hissedilir. Artan sırt ağrısı ve halsizlik ile pembe bir vajinal akıntı görülebilir.


3.safha, en yoğun aşamadır ve geçiş aşamasıdır. Annenin vücudu, ıkınmaya hazırlık için doğum kanalını tamamen açar. Kasılmalar çok güçlüdür ve aralıksızmış gibi hissedilir. Geçiş dönemi boyunca, anne rektal veya bel kısmına basınç, titreme ve mide bulantısı hissedebilir. Nefes alma teknikleri bu safhada etkili olabilir.


4.safha, bebeği ıkınma safhasıdır. Rahim ağzı artık 10 cm açılmıştır. Birçok kadın, çok kuvvetli bir ıkınma dürtüsü hisseder. Bebeğin başı gözüktüğünde, vajinada gerilme ve acı hissedilir, bebek çıkarken ise  kaygan ve ıslak bir his yaşanır.


5.safha, plasentanın doğumudur. Bebek doğduktan sonra, hafif kasılmalar olabilir. Ardından plasenta çıkar.


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

13. Hafta

bottom of page