Mavi çizgiyi gördükten sonra, idrardan kana kadar her şey sonraki 9 ay boyunca sürekli olarak kontrol edilecek. Hamilelik sürecinde bebeğin sağlık durumunu takip etmek çok önemlidir. Ayrıca hamilelik öncesi testleri yaptırmak da herhangi tehlikeli bir durum olup olmadığını anlayabilmek için oldukça yararlıdır. Bu testler sayesinde konulabilecek erken teşhislerle bazı hastalıkların önüne geçilebilir. Bunun dışında hem bebeğinizin gelişimini takip edebilir hem de bebeğinizin belli belirsiz olarak çıktığı fotoğrafları alarak hoş tecrübeler edinebilirsiniz. Bu testler sırasında doktorunuza güvenmeniz önemlidir ve unutmayın ki, sizin gerginliğiniz bebeğinize de geçer.
İlk doktor randevusu genelde 10 ile 12. haftalar arasında gerçekleştirilir. Bu randevuda, bebeğin gelişimini her açıdan takip edebilmek için sağlık geçmişiniz ve genetik durumunuz kayıt altına alınır.
Bebekte beyin ve kalp hasarı oluşturabilecek olan kızamıkçığa (rubella) karşı bağışıklığınızın olup olmadığını görebilmek için sizden kan örnekleri alırlar. Aşırı derecede halsizliğe yol açan anemiye sebebiyet verebileceğinden demir oranınızda herhangi bir düşüklük olup olmadığını kontrol ederler.
Ayrıca şeker hastalığınızın olup olmadığını öğrenmek için kan şekeri seviyeniz kontrol edilir.
Son olarak da bebeğin gelişimine zarar gelmesini engellemek için bir dizi önemli enfeksiyon testleri yaparlar.
İkinci trimester testlerinde çeşitli kan testlerinin de olduğu ve 'multiple marker' adı verilen bir takım testler yapılır. Kadının bebek sahibi olmasında risk olup olmadığını görebilmek için bazı genetik durumları ve doğuştan gelen herhangi bir özür olup olmadığını kontrol ederler.Erken doğum olma ihtimali, düşük doğum ağırlığı ve preeklampsi hakkında öngörüde bulunabilmek için, randevuya her gidildiğinde kan basıncı da kontrol edilir.
Protein seviyesi, herhangi bir enfeksiyon veya preeklampsi, düşüğe ve erken doğuma sebebiyet verebileceğinden, idrar testi de her randevuda kontrol edilir.
Protein seviyesinin dışında şeker hastalığı ihtimaline karşı şeker seviyesi kontrol edilen bir başka unsurdur.
Ultrason testleri Amerika' da hamileliğin 10 ile 12. haftaları arasında başlar. Sonografi metodu kullanılarak bebeğin resmini alabilmek için ses dalgaları gönderilir. Vücuda ses dalgalarının gönderilmesiyle, bazı organların bu dalgaları yansıtması sonucu görsel imaj elde edilir. Küçük bir tavsiye olarak, mesanenin dolu olması rahmi yukarı doğru iter ve böylece sonografide daha iyi bir resim elde edilebilir. Ultrason testi ayrıca 20 ile 22. haftalar arasında bebeğin gelişiminin normal olup olmadığını anlamak için de yapılır. 34. hafta itibariyle yeniden ultrason testi yapılarak bebeğin pozisyonu belirlenir.
Ense kalınlığı testi: Down sendromlu bebeklerde fetal ense kalınlığı normalden fazla olduğundan, böyle bir riskin olma ihtimalini görebilmek için ense kalınlığı testi yaptırılması önerilir. Ense kalınlığı testi, sadece ultrasonla değil aynı zamanda kan testinin de yaptırılmasıyla elde edilen sonuçların birleştirilmesiyle elde edilir. Eğer ense kalınlığı testini zamanında yaptırmadıysanız, daha sonradan ikili test de yaptırmanız mümkündür.
Eğer Down Sendromu ihtimali bulunuyorsa, CVS (koryon villus biyopsisi) ve amniyosentez kontrol edilmelidir. Cvs testi de amniyosentez gibi %99’luk bir sonuç verir. Her ikisi de iğneyle yapılmaktadır.
Comments