top of page

Sağlıklı Çocuk Uykusu İçin Altın Kurallar

Güncelleme tarihi: 29 Tem 2020

Sağlıklı Çocuk Uykusu İçin Altın Kurallar

Sağlıklı çocuk uykusunun bilincinde olan ebeveynlerin aile yaşantılarında huzuru daha çok yakaladıkları bir gerçek.

Her şeyden önce uykunun; beslenme, yürüme, hava alma, giyim, hijyen gibi ihtiyaçlar ile yakından alakalı olduğunu unutmayın. Doğru beslenme, temiz hava, oyun, ev temizliği, banyo, temiz ve kuru yatak sağlıklı gece uykusunun önemli noktalarındandır.


Kural 1. Uyku rutini belirleyin

Doğumdan itibaren çocuk için, uyku düzeni belirlemek önemlidir. Çocuğunuzun kaçta uyuyacağını kesin saatler ile belirleyin. Uyku vakti yaklaştığında çocuğunuz ile beraber uyku hazırlıklarına başlayın.


Kural 2. Nerede ve kiminle uyuyacağına karar verin

1 yaşa kadar çocuğun beşikte ve ebeveyn yatak odasında uyuması normaldir. 1 yaş ila 3 yaş arasında çocuğunuzu kendi yatak odasında uyumasını sağlamaya çalışın. Doğru zamanı, çocuğunuzu gözlemleyerek kendiniz karar vermelisiniz.


Kural 3. Çocuğunuzu uyandırmaktan korkmayın

Bir bebeğin ortalama uyku ihtiyacı: 3 aylık için 16-20 saat arası, 6 aylık için 14,5 saat, 12 aylık için 13,5 saat, 2 yaş için 13 saat, 4 yaş için 11,5 saat, 6 yaş için 9,5 saat ve 12 yaş için 8,5 saattir.

Gece ve gündüz uyku dengesini, kendinize ve çocuğunuza göre belirleyin. Örneğin; çocuğunuzun gece 8 saat uyumasını istediğiniz takdirde, gündüz 6.5 saat uyumasına izin verin.


Kural 4. Emzirmeyi ihmal etmeyin

Bir bebek, 3 aylıkken gecede 1-2 defa emzirilebilir. 3-6 aylıkken ise geceleri yalnızca bir kez emzirmek yeterli olacaktır. 6. Aydan itibaren bebek, gece emmelerini bırakacaktır.

Gece uyumadan önce bebeğinizi doyuncaya kadar emzirin; ancak ağlamaların sadece açlık kaynaklı olmadığını unutmayın. Fazla emzirme karın ağrısı gibi problemlere yol açarak, uyku bozukluklarına neden olabilmektedir.


Kural 5. Güzel bir gün geçirin

Hareketli yaşayın, çocuğunuzun fazla enerjisini atmasını sağlayın. Yürüyüşe çıkın, temiz hava alın. Hafif fiziksel egzersizler sağlıklı bir çocuk uykusuna eşsiz katkılar sağlayacaktır. Akşam stresinin azalması uyku üzerinde olumlu etki sağlar. Beraber sakin oyunlar oynamak, kitaplar okumak çocuğunuzun uyumadan önce sakinleşmesini sağlayacaktır. 


Kural 6. Yatak odasındaki havayı göz ardı etmeyin

Uyumadan önce odayı havalandırın, doğru nem dengesini ve sıcaklığı bulun.


Kural 7. Banyodan yararlanın

Gece uykusundan önce, çocuğunuza ılık su ile banyo yaptırmanız, deliksiz ve sağlıklı bir gece uykusu sağlar.


Kural 8.Yatağını hazırlayın

Çarşafın, sıkı ve düz olmasına dikkat edin. Bunun yanında, kullandığınız ürünün kalitesine, nerede, nasıl, hangi maddeden üretildiğinin farkında olun. İki yaş itibariyle, çocuk yastık kullanmaya başlamalıdır. Çocuklar için standart yastık boyu 40 x 60 cm, kalınlık ise bebeğin omuzlarının genişliğine eşit olmalıdır.


Kural 9. Bebeğinize anne karnı hissi yaratın

Bebeği, doğru bir şekilde kundaklamak sağlıklı bir gece uykusu açısından oldukça önemlidir. Kundaklanan bebek, kendini anne karnında hissederek geceleri daha az uyanmaktadır. Bu konuda dünyaca ünlü Woombie ve Owli markalı ürünlerden faydalanabilirsiniz. 


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yatak Islatma

bottom of page