top of page

Çocuklarda Sık Rastlanan Uyku Bozuklukları

Güncelleme tarihi: 17 Tem 2020

Çocuklarda Sık Rastlanan Uyku Bozuklukları

Çocukluk, uyku bozukluklarının en sık rastlandığı dönem olarak değerlendirilebilir. Bu dönemde gözlenen uyku bozuklukları tedavi gerektirmeden zaman içinde kaybolabileceği gibi, bazı durumlarda bir profesyonel yardımı gerekebilir.

Çocukluk dönemi sırasında görülen birçok uyku bozukluğu parasomnialar başlığı altında toplanabilir. İlerleyen yaşlarda görülme olasılıkları olsa da, bu bozukluklara çocukluk döneminde daha sık olarak rastlanabilir. “Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabına” göre parasomnialar, uykuya dalma sırasında, uyku sırasında ya da uykudan uyanma sırasında oluşabilen doğal olmayan ve normal olarak değerlendirilmeyen davranış, duygu, rüya ya da algı olarak tanımlanabilir. Çocuklarda sık görülebilecek bu uyku bozuklukları şunlardır:


Kâbus bozuklukları: Bu bozukluklarda korkulu rüyaların detaylı olarak hatırlanması ve kâbusların 3-6 yaş arasında başlaması beklenir. Bu rüyaların birçoğunun konusu ölüm korkusu, güvensiz hissedilen durumlar olabilir ve gece uykusunun ikinci yarısında ortaya çıkması beklenir.


• Uyku terörü bozukluğu: Uykunun ilk 90 dakikası içerisinde görülmesi beklenen bu uyku bozukluğu, çocukta korku duygusu sebebi ile kalp atışlarının ve soluk alışının artış göstermesi ile belirgin olabilir. Ayrıca uyku sırasında terleme ve uykudan uyandırıldığında kafa karışıklığı bu bozuklukta görülmesi beklenen diğer semptomlardır. Çocuğun bu dönemde dışarıdan gelen ses gibi uyaranlara tepki verememesi beklenir.


Uyurgezerlik: Bu bozukluk genelde gecenin ilk 2 saatinde görülür. Çoğunlukla 15 yaşından sonra kendiliğinden düzelir. Uyurgezerlik sırasında çocuğun gözlerini karşıya dikmesi, başkalarının iletişim kurma çabalarına kayıtsız kalması ve büyük bir zorlukla uyandırılması olasıdır. Uyanan çocuğun nerede olduğunu, ne yaptığını anlamaması beklenebilir. Genellikle çocuk uyandıktan sonra yaptıklarını hatırlamaz.


Referans:

DSM-IV-TR (Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı)


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page