Bazı şeylerin nasıl geliştiğini kontrol edemeyiz. Kimi zaman yöntemden ziyade, sonucun başarılı olmasına odaklanmak daha iyidir.
Sezaryen de bunun bir örneğidir. Anne adayı, sadece doğum yapabilmeyi ve bebeğinin sağlıklı olmasını ümit eder. Sezaryen bir çok annenin ve bebeğin hayatını kurtaran önemli bir tıbbi gelişmedir. Aşağıda sezaryenle ilgili bazı temel bilgileri bulabilirsiniz:
Sezaryen insizyon nedir?
Bazı durumlarda doğum, doğum kanalından gerçekleşemez; karın duvarında ve rahmin alt kısmında kesiklerle bir ameliyat yapılması gerekir. Bebek İse açılan yarıktan çıkartılır. Ameliyat sırasında anneye anestezi verilir.
Emzirmeye ne zaman başlanır?
Anne olarak normal koşullarda emzirme şansına sahipsiniz. Düzgün bir emzirme pozisyonu için bir hemşireden yardım almanız daha iyi olur. Aksi takdirde kesik bölgenizde bir baskı oluşabilir.
Sezaryenden sonraki ilk günlerde biraz zorluk yaşayabilirsiniz; ancak kısa zamanda düzelecektir. Herhangi bir kuruluk durumunda göğüs uçlarınızı nemlendirmeye çalışın.
İyileşmek için bakım
Eğer çocuğunuzu sezaryen ile dünyaya getirdiyseniz, daha uzun ve zor bir iyileşme süreci sizi bekliyor demektir. Enerjinizi toplamak için biraz dinlenmeye ihtiyacınız olacak. Ameliyat yaranız içinse ağrı kesici almanız gerekebilir.
Kesik iki ile üç hafta içinde iyileşir ancak iki ay kadar hassas olabilir. Karamsar olmayın, elbette iyileşme döneminizi kolaylaştıracak pek çok yol mevcut. Akrabalarınızdan size bu dönemde yardımcı olmalarını rica edin.
Sağlıklı olduğunuzu düşünmeye çalışın ve bebeğinizin sevgisini bir enerji ve umut kaynağı olarak değerlendirin. Bu dönemde çok sıvı tüketmek faydalıdır; kesiğin iyileşme süreci için de size yardımcı olur.
Yara iziniz
Yara izinizin iyileşmesi için belli bir zaman yoktur. Beslenme, enfeksiyon durumları süreci etkiler. Yaranın uzunluğu kesiğin yerine bağlıdır; genellikle 10 ile 15 cm arasındadır.
Yara izi ilk başta kabarık ve koyu renkli olsa da bir süre sonra teninize uyum sağlayacak ve daralacaktır. Ağrınız olduğunda ya da yaranızla ilgili soru sormak istediğinizde doktorunuzla iletişime geçmenizde fayda var.
Comments