Taşıyıcı annelik, kadınların hamile kalamaması veya bebeği taşıyamaması durumunda çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin, çocuğu çift için taşımak üzere bir taşıyıcı anne ile anlaşmasıdır.
İki tür taşıyıcı annelik vardır:
Tam (Gestasyonel) taşıyıcı annelikte yumurta ve sperm bebek sahibi olmak isteyen çift tarafından sağlanır. Kısmi (Geleneksel) taşıyıcı annelikte ise taşıyıcı anne yumurtayı, bebek sahibi olmak isteyen aile ise spermi sağlar.
Herkes taşıyıcı anne olamaz. Taşıyıcı anne olmak için, kişinin cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalığının bulunmaması, fiziksel ve ruhsal olarak iyi durumda olması, en az bir çocuğunun olması, gövde kitle indeksinin normal sınırlar içinde olması, sağlık sigortasının bulunması, uyuşturucu, sigara ve alkol kullanmıyor olması gerekmektedir. Genellikle ailenin sağlık durumu ve geçmişinin araştırılması açısından bir ön-tarama süreci vardır ve tıbbi tetkik istenir.
Taşıyıcı anne ve bebek sahibi olmak isteyen çift kapsamlı bir sözleşme imzalarlar. Taşıyıcı annelik yasaları ülkeden ülkeye değişir. Taşıyıcı annelik her ülkede yasal değildir. Yapılan sözleşmelerdeki maddeler birçok detayı içerir. Bunlar arasında taşıyıcı annenin kaç embriyo taşıyacağı, beslenmesinin nasıl olacağı, nerede doğum yapacağı, hamilelikten kaynaklanan çeşitli masraflar için; örneğin hamilelik kıyafeti ya da hamilelik sırasındaki maaş kaybı için ödeme yapılıp yapılmayacağı gibi konular yer alır.
Taşıyıcı anneler genelde toplam meblağın yarısını önceden alırlar, geri kalan ise daha sonra ödenir. Standart bir ücret yoktur. Taşıyıcı annenin alacağı maaşın dışında başka masraflar da göz önünde bulundurulmalıdır:
-Yasal ücretler, -Medikal masraflar, -Taşıyıcı annelik kurumu masrafları, -Taşıyıcı anne ve bebek sahibi olmak isteyen aile arasında imzalanan anlaşmadan kaynaklanan masraflar.
ABD’de Taşıyıcı anneliğin ortalama maliyeti 40.000-80.000$ fiyat aralığındadır.
Çiftler genelde tüm meblağı bu iş için tahsis edilen bir hesaba aktarırlar ve bu tutar 6 ay ila bir yıllık bir zaman diliminde bu hesaptan gerekli kişilere dağıtılır.
Herhangi bir işlem yapılmadan önce, taşıyıcı anne ile tanışılması tavsiye edilir. Ayrıca, ebeveynlerin uygun bir taşıyıcı anne bulmak için öncelikle ihtiyaçlarını belirlemesi gerekir. Çiftler aynı zamanda taşıyıcı annelikten önce tüm seçenekleri değerlendirmek açısından bir doğurganlık koçundan da yardım alabilirler. İyi bir taşıyıcı annelik kurumuna başvurmak ve bir üreme endokrinoloğundan yardım almak gerekebilir.
Son olarak, bebek sahibi olmak isteyen çift, taşıyıcı annenin hamileliği süresince, bu konuya çok fazla zaman ayırması gerektiğini bilmelidir ve bunu göze almalıdır; çünkü taşıyıcı annelikte bebek doğmadan önce halledilmesi gereken çok fazla detay vardır.
Comments