top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Yenidoğan Bebeğinizle İletişiminiz

Güncelleme tarihi: 16 Tem 2020


Yenidoğan Bebeğinizle İletişiminiz

Bebeğin birinci yaşındaki psikososyal görevi ‘güven’ in ne olduğunu öğrenmektir. Anne ve bebeği arasındaki ilişki, bebeğin gelecekteki ilişkilerinin temelini oluşturacaktır. Annenin bebeğe karşı olan davranışlarındaki anlayış şekli aralarındaki bağı şekillendirir.


Özellikle bebeğin 3 aylıkken çıkardığı sesler karşısında, bebeğiyle yakın bir ilişki kurmak isteyen bir anne onunla konuşur. Onun çıkardığı seslere verdiği cevaplar aralarındaki iletişim becerisini geliştirir.


Eğer anne bebeğine dokunarak, emzirerek ya da onunla oyunlar oynayarak duygusal anlamda da bir iletişim kuruyorsa bebeğin mutluluğu da artacaktır. Bu tarz bir davranış biçimiyle bebek ilk 18 aydan sonra bir kişilik geliştirmeye başlayacaktır. Bebek büyüdükçe korumacı davranış biçimi de azaltılır bebeğin kişisel gelişimini önleyebilecek bazı durumlara sebebiyet verilmesin.


Diğer yandan annenin hiçbir şekilde bebeğin yanında olmayışı, aşırı derecede bir sevilme ihtiyacı, bir intikam alma hissi veya suçluluk duygularına neden olabilir. Bu yüzden tüm davranışlarınızın dengeli olması son derece önemlidir.


Bir anne aynı zamanda hem bir arkadaş, hem bir oyun arkadaşı, hem bir öğretmen hem de bir aşçı olabilmelidir. Bu tarz bir yaklaşım sağlarsanız bebeğinizin ilerideki ilişkileri için bir temel oluşturmuş olursunuz. Sadece iyi niyetin yeterli olmayacağını unutmayın. Bebeğinizle vakit geçirmeye çalışın; onunla konuşun, onu dinleyin, beraber yürüyüşe çıkın, onun bakımından arta kalan zamanlarda onunla oyunlar oynayın.


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page