top of page

Çocuk Oto Koltukları Etkili mi?


Çocuk ve bebek oto koltukları, kazaların çocuğunuz üzerindeki etkilerini en aza indirmek için çocuğunuzun boyu ve kilosuna göre tasarlanmış araç ekipmanlarıdır. Birçoğu trafik psikologları tarafından yürütülen araştırmalar, bu koltukların etkisini ölçmeyi amaçlarken, yaralanmaların daha az olacağı koltukların üretilmesine ve kullanılmasına da katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Peki nedir bu araştırma sonuçları?


Amerikan Ulusal Ana yol Trafik Güvenlik İdaresinin verilerine göre bebek oto koltuğu 1 yaşının altındaki bebeklerde trafik ölümlerini yüzde 71 oranında azaltırken 1-4 yaş aralığındaki çocuklarda bu rakam yüzde 54 olarak karşımıza çıkıyor (NHTSA, 1996).


Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı verilerde ise 9 kilo ve daha fazla olan çocuklarda kullanılması önerilen öne doğru bakan (forward facing) çocuk oto koltukları kazalardaki ciddi yaralanma riskini yüzde 60 azaltıyor. Arkaya bakan (rear facing) ve 9 kilonun altındaki çocuklarda kullanılması önerilen çocuk oto koltuklarında ise bu oran yüzde 92 (WHO, 2004).


• Araştırmasında çocuğa uygun boy ve kiloda bir çocuk oto koltuğu kullanmanın önemini vurgulayan Durbin ve çalışma arkadaşları, çocuk oto koltuğunun yanlış kullanıldığında ya da çocuğun fiziksel özelliklerine uygun olmayan bir çocuk oto koltuğu kullanıldığı durumlarda yararının neredeyse yok olduğunu vurgulamıştır (2005).


Referans: Traffic Safety and Human Behavior / David Shinar

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page