top of page
Yazarın fotoğrafıAnneform

4 Anahtar Beceri


Çocuğu ile sağlıklı ve mutlu bir ilişki kurmak her babanın isteyeceği bir durumdur; ancak bazı durumlarda babalar bu ilişkiyi kurarken kullanması gereken yöntemler konusunda sıkıntıya düşebilir. Çocuğunuzla daha iyi bir ilişki kurmanız için 4 anahtar beceri üzerine eğilen bu yazı, aynı zamanda bu yöntemler ile çocuğunuzun sosyal becerilerine ve zekasına nasıl katkı sağlayabileceğinizi de açıklama amacı güdüyor.


1- Çocuğunuzu güldürebilmek: İlk başta kolay olmayabilir; ancak çocuğunuzun nelere güldüğünü zamanla öğrendikçe doğru yöntemi bulmak kolaylaşacaktır. Çocuğunuz kendini güldüren bir baba ile daha çok vakit geçirmeyi isteyip, daha mutlu bir bireye dönüşecektir. Sadece ağzı gülümser hale getirmenin bile mutluluk hormonları üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu gösteren birçok araştırma vardır.


2- Çocuğunuzu dinlemek: Çocuğunuzun zaman zaman size saçma ya da anlamsız gelen konuşmaları olabilir. Diğer bir taraftan bunları çocuğun konuşma yeteneğini geliştiren doğal süreçler olarak değerlendirmekte fayda var. Çocuğunuzu dinlediğinizde, onu konuşma becerilerini geliştirmesi için teşvik etmekle beraber, ona önem verdiğinizi de göstermiş oluyorsunuz. Kendine önem verildiğini hisseden çocuğunuzun ileride öz güven ve öz saygısının daha yüksek olması muhtemeldir. 


3- Çocuğunuza iyi bir oyun arkadaşı olmak: Oyun oynamak çocuğunuzun hem sosyal becerileri, hem de zekası için kritik aktivitelerden biridir. Çocuğunuzla oyun oynarken hem onun gelişimine katkıda bulunmuş, hem de aranızdaki bağı güçlendirmiş olursunuz. Bu sebeple çocuğunuza yararlı olabilecek ve aynı zamanda çocuğunuzun oynarken eğlenebileceği oyunları öğrenmek faydalıdır.


4- Çocuğunuz için iyi bir kılavuz olmak:  Çocuğunuz doğum ile başlayan merak uyandırıcı bir sürece adım atmış bulunuyor. İnsan hayatının ilk yılında beyin daha sonraki yıllarla kıyaslanamayacak bir hızla gelişim göstermektedir. Çocuğunuz hızla gelişen beyni sayesinde yeni beceriler kazanırken, çevresinde olup biten hakkında da kafasında soru işaretleri oluşmaya başlayacaktır. Bu süreçte çocuğunuzun sorularını cevaplayıp, çevresini anlamasına yardımcı bir kılavuz görevi görmek çocuğunuzun gelişimine katkı sağlar. Ayrıca kendini babası ile birlikte daha güvende hissetmesi sonucunu da doğurur.


Referanslar: Development through the lifespan / Laura E. Berk Child development / Laura E. Berk Biological psychology / James W. Kalat

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page