top of page

Baba olmak: 6 Altın Öğüt



Çocuk sahibi olmayı düşünüyorsunuz, çocuğunuz yolda ya da çoktan çocuk sahibi oldunuz ancak çocuğunuza karşı nasıl davranmanız gerektiği konusunda endişeleriniz bulunmaktaysa; o zaman yazımıza göz atmanızda fayda var!

Ataerkil toplumlarda baba imajı, hep sert ve korumacı-kısıtlayıcı olmuş, hatta çocuklarını sevemeyen babalar, çocuk sevgisi için torunlarını beklemek zorunda kalmışlardır. Hızla gelişen dünyamızda baba rolleri de aynı hızla değişmektedir. Fakat birçok baba ya da baba adayı iyi bir rol modelleri olmadığından sıkıntılar yaşamaktadır. Sevgi ile disiplin arasında sıkışıp kalan babalar, zaman zaman tutarsızlıklar sergilemekte zaman zaman ise hissettiği gibi davranamamaktadır. Peki iyi bir baba neler yapmalı?


1- Çocuğunuza vakit ayırmak

Çocuğunuzun hızla gelişen, geliştikçe ihtiyaçları değişen bir birey olduğunu unutmayın. Bu ihtiyaçların giderilmesinde anne ile babanın rolleri zaman zaman kesişse de, sadece annelerin ve sadece babaların tamamlayacağı önemli bir kısım da bulunmakta. Çocuğunuzun fiziksel ihtiyaçları olduğu kadar duygusal ve sosyal ihtiyaçlarının da olduğunu unutmadan onunla geçireceğiniz zaman konusunda özenli davranmaya çalışabilirsiniz. Çocuğunuza ayırdığınız vaktin, evin geçimi için ayırdığınız vakitten daha önemsiz olmadığını aklınızdan çıkartmamakta fayda var.


2- Eşinizle olan sorunları çocuğunuza yansıtmamak

Elbette bütün ilişkilerde sorunlar olacaktır ancak unutmayın ki; çocuğunuzun gördüğü ilk ve en önemli ilişki eşinizle aranızdaki ilişkidir. Çocuğunuz sizi rol model alacak ve ileride yaşayacağı ilişkiler de sizin ilişkinizin izlerini taşıyacak. Bu sebeple eşinizle aranızdaki sürtüşmeleri sonraya saklamayı bilmek çocuğunuza daha iyi bir örnek olmanıza yardımcı olacaktır.


3- Mantıklı kurallar ve tutarlı davranışlar

Birçok baba çocuğunu üzmeyi hiç istemezken, disiplinli olmak uğruna çocuğuna sınırlar çizer. Kurallar çocuğunuzun toplumsal gelişimi için çok önemli ve gereklidir. Fakat şunu da akılda tutmak gerek; kurallarınız mantık sınırları içinde, çocuğunuzun fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal ihtiyaçları doğrultusunda olmalı. Konulan kurallara uyup uymama durumunda ise tutarlı tepkiler vermeye çalışmak yararlı olacaktır. Bir kızıp bir kızmamak, neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğrenmek konusunda sıkıntılar yaşatır. Ayrıca böyle bir tutum çocuklarda kaygıyı yükseltip kendine güvenin zedelenmesine yol açar.


4- Bir şeye izin verip vermeme konusunda eşinizle çelişmemek

Eşinizin izin verdiği ya da vermediği bir davranış hakkında siz tam tersini düşünüyorsanız dahi, eşinizle tutarlı davranış sergileyip bu konudaki konuşmalarınızı sonraya bırakmak çocuğunuz için faydalı olacaktır. Unutmayın ki; çocuğunuzun bu tutarsızlıktan olumsuz etkilenip davranış bozuklukları sergilemesi çok mümkün.


5- Çocuğunuzun gelişim dönemleri hakkında bilgi sahibi olmak

Bebeklik ve çocukluk, insan ömründe değişimin en çok görüldüğü dönemlerdir. 1 ay önce yürüyemeyen çocuk yürümeye, 3 ay önce 5 kelime söyleyebilen çocuk cümleler kurmaya başlar. Çocuğunuzun oyuncak seçimi, beslenmesi, çocuğunuza karşı davranışlarınız ve onla iletişiminiz de bu hızlı değişime uygun olmalı. Çocuğunuzun ilk öğretmeni sizsiniz ve unutmayın ki; çocuğunuzun hayatındaki başarılarda ve başarısızlıklarda bebelik ve ilk çocukluk döneminin etkisi büyüktür.


6- Ve en önemlisi sevginizi göstermekten çekinmeyin

Ataerkil toplumlarda erkekler duygularını yaşama konusunda sıkıntılar yaşasa da, çocuğunuzun sizden en büyük beklentisinin sevgi olduğunu, baba sevgisinden mahrum kalan çocukların duygusal ve psikolojik gelişimlerinde ciddi aksamalar olacağını aklınızdan çıkarmamakta fayda var.


İyi bir baba olmak sadece çocuğunuz için değildir! Çocuk büyütme sürecinde, iyi bir babalık deneyiminin çocuk dışında babanın kendisine de önemli katkıları olacağını unutmayın. Sağlıklı bir babalık deneyimi, insanın kendini tanımasına ve duygularını fark etmesine yol açar. Ayrıca duyguları kontrol altında tutmayı öğrenip mantık çerçevesinde davranışlar sergilemek, kişinin tolerans geliştirmesinin iyi bir yoludur.


Referanslar:

Çocuk ve Ergen Gelişimi / Mary J. Gander and Harry W. Gardiner; yayıma haz. Bekir Onur. Başarılı Çocuk : Çocuklarınızın İyi Yetişmesi İçin Neler Yapabilirsiniz? / William Sears, Martha Sears

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page