top of page
Yazarın fotoğrafıAnneform

Baba Olmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2020

 Baba Olmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri

Babalık tecrübesi; kişinin yaşam tarzı, alışkanlıkları ve davranışları üzerinde önemli değişikliklere sebep olabilecek bir durumdur. Baba olan bireylerin tutumlarında ve dünya görüşlerinde de önemli değişiklikler meydana gelebilmektedir. Peki, baba olmanın kişinin sağlığına etkileri nelerdir?

2004 yılında Men’s Health & Gender dergisinde yayınlanan bir makale, baba olmanın erkek sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmaları incelemiş ve bu araştırmaların ortak sonuçlarını ortaya koymuştur. Bu araştırmanın öne çıkan ayrıntıları şu şekildedir:


• Hamilelik süresince erkeğin eşinin benzeri fiziksel değişikler yaşayabildiği ortaya konmuştur. Couvade sendromu olarak bilinen bu durumda erkekler hamilelikte sık rastlanan kusma, mide bulantısı ya da iştahın kapanması gibi durumlar ile karşılaşabilmektedirler. Ayrıca baba olmayı beklemeyen erkekler ile karşılaştırıldığında, baba adayları hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde soğuk algınlığına daha sık yakalanabilmektedirler. Hamileliğin son 3 ayında ise kilo alımı ve uykusuzluk baba adaylarının karşılaştıkları problemlerdir.


• Doğum sonrası dönemde, ilk defa baba olan erkekler önemli sıkıntılar yaşayabilmektedir. Bu dönemde baba adaylarının kaygı seviyesi yüksek olabilir. Konsantre olmada zorluk yaşayabilirler ve depresyon benzeri semptomlara sahip olabilirler.


• Ebeveynlik tecrübesinin uzun vadede baba adaylarının sağlığını olumlu yönden etkilediğine dair bulgular vardır. Baba olma tecrübesinin gerektirdiği yaşam tarzı, erkeklere sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirme konusunda yardımcı olabilir.


• 41-64 yaşları arasındaki erkekler ile yapılan bir araştırma göstermiştir ki; çocuğu ile yaşayan yalnız babaların sağlık sorunları önemli ölçüde az iken, çocuğundan ayrı yaşayan yalnız babaların sağlık sorunlarında önemli bir artış gözlenmektedir.


Bu araştırma sonuçlarının, baba olma tecrübesi ile sağlık ilişkisi üzerine odaklandığını; ancak sağlığı etkileyen tek faktörün baba olma ya da olmama durumu olmayacağını dikkate almakta fayda var. Araştırma sonuçları, baba olmanın erkek sağlığı üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri olabileceğini ortaya koyma açısından dikkate değerdir.


Referans: The effects of fatherhood on the health of men: a review of the literatüre / Edward E. Bartlett, PhD


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentarer


bottom of page