top of page

Babalık Sorumlulukları ve İş Hayatı


Endüstriyelleşmiş toplumda kadınların günden güne daha fazla iş hayatına katılması, kendini ailenin geçimini sağlamakla yükümlü gören ve ev içinde pek sorumluluk almayan babaların rollerini gözden geçirmelerini gerektirebilir. Günümüzde özellikle şehir yaşamında annelerin iş hayatındaki yerleri günden güne artmakta ve bu durum annelerin çocuk bakımında yardıma daha sıklıkla ihtiyaç duyabilmelerine sebep olmaktadır. Modern toplumlarda erkek için iş hayatının yarattığı baskıya eklenen çocuğun bakımı ile ilgili sorumluluklar yeni bir stres kaynağı gibi değerlendirilse de, bu durumun iş hayatına önemli katkıları bulunabilmektedir. Gelin bu katkılara yakından göz atalım:


• Çocuğun bakımında rol üstlenen ve gelişimine katkı veren babaların uzun vadede iş hayatındaki başarılarının arttığı Florida Üniversitesi’nden William Marsiglio’nun Farherhood: Contemporary Theory, Research, and Social Policy kitabında açıklıkla ortaya konmuştur. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarına katılmak, toplumun yararına olacak kampanyalara bağış yapmak gibi toplum için yararlı davranışların, bu babalarda daha yüksek oranda görüldüğü kitabın ortaya koyduğu verilerden diğeridir.


• Babanın çocuğu ile duygusal ilişkisi, iş hayatında yaşadığı stresten korunmasına yardımcı olan bir kalkan görevi görecektir.


• Yaşamında babalık, kocalık ve çalışan gibi birden çok görev üstlenen bireylerin daha az mutsuzluk yaşadığı, refah (well-being) seviyelerinin daha yüksek olduğu ve daha az psikiyatrik sorun yaşadıkları Brandeis Universitesi’nden Rosalint Barnett’in 1997 yılında yayınladığı makalesinde ortaya koyduğu dikkat çekici verilerden biridir.

Babalık deneyiminin iş hayatı üzerinde de etkileri, babaların çocuk bakımına katkı vermesinin bir diğer yararı olarak değerlendirilebilir. Babanın çocuk bakımında rol üstlenmesinin hem çocuk, hem anne hem de babanın kendisi için faydalı olduğunun birçok kaynak tarafından ortaya konması, babaları bu konuda cesaretlendirebilecek bir durumdur.


Referanslar: Fatherhood: Contemporary Theory, Research, and Social Policy / William Marsiglio Barnett, R. (1997). Gender, employment and psychological well-being: Historical and life course perspectives. In M. E. Lachman & J. B. James (Eds.), Multiple paths of midlife development (pp. 323-344). Chicago: University of Chicago Press.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page