top of page

Babanın Çocuktaki İstenmeyen Davranışlara Etkisi


Babanın ilgisi ve çocuk bakımına katkıları çocuğun sosyal, bilişsel ve duygusal gelişimine katkı sağlayan önemli bir faktördür. Bu ilginin ve katkının olumlu etkilere sebep olduğu alanlardan biri de çocuğun olumsuz davranışlarıdır.


Babasının ilgisi çocuğu birçok olumsuz davranıştan korumakta ve topluma daha uyumlu bir birey haline getirebilmektedir. Ayrıca daha mutlu bireyler olan bu çocuklarda olumsuz davranışlar gözlenme olasılığı da şu şekilde azalmaktadır:


  • Babanın ilgisi ve çocuğunun bakımda üstlendiği rol, çocukların ilerleyen dönemlerde içki ve madde kullanımını önemli ölçüde azaltabilmektedir. Ayrıca hırsızlık yapma oranı önemli bir şekilde düşen bu çocuklar okulu asma davranışını da daha seyrek sergilemektedir.

  • Bu çocukların yaşamları süresince sonunu düşünmeden çeşitli davranışlar sergileme oranları daha düşüktür ve daha az yalan söylerler. Kendilerini babalarına bağlı hisseden çocukların ergenlik döneminde hapishaneye girme oranları  %80 düşüş göstermektedir.

  • Babaları ile aralarında güçlü bir bağ olduğunu belirten çocukların yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde evlilik dışı çocuğa sahip olma oranları %75 düşüş göstermektedir.

Referans: The Effects of Father Involvement: A Summary of the Research Evidence / Sarah Allen, Kerry Daly

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page